Yağış Çeşitleri Nelerdir?
Yağış çeşitleri nelerdir? Yağış çeşitleri kaça ayrılır? Bu yazımızda kısaca yağış çeşitleri ve yağış çeşitlerinin özelliklerinden bahsedeceğiz.
Yağış Nedir?
Atmosferde yer alan su buharının yoğunlaşarak “sıvı” veya “katı” bir şekilde yeryüzüne düşmesine yağış ismi verilmektedir.
Başlıca Yağış Çeşitleri Nelerdir?
Yağış çeşitleri kısaca kar, dolu, yağmur, bulut; kırağı, kırç, sis ve çiydir.
1. Çiy
Havadaki su buharının soğuk zeminler üzerinde “su damlaları” biçiminde yoğunlaşması ile oluşan yağış çeşidine “çiy” adı verilmektedir.
2. Kırç
Havadaki su buharının soğumuş olan ağaç dalları, tel ve benzeri cisimler üzerinde yoğunlaşarak buz tabakası haline gelen yağış çeşidine “kırç” adı verilmektedir. Kırç yağış çeşidinin kırağıdan ayrılan en önemli yanı, kristallerin buz tabakası halinde üst üste yığılması sonucu oluşmasıdır.
3. Kırağı
Özellikle sonbahar ve kış aylarının başlarında görülen kırağı, havadaki su buharının soğuk maddeler üzerinde 0 derecenin altında buz kristalleri şeklinde yoğunlaşması sonucunda meydana gelen bir yağış çeşididir.
4. Yağmur
Bulutu meydana getiren su taneciklerinin büyümesi sonucunda meydana gelen su damlalarına “yağmur” adı verilmektedir. Yoğunlaşmanın artması ile birlikte ağırlığı artan su damlaları, yağış halinde yer yüzeyine düşer.
5. Kar
Su buharının atmosferin üst kısımlarında 0 derecenin altında “yavaş yavaş” yoğunlaşmasıyla buz kristalleri yer yüzeyine düşer ve bu yağış çeşidine “kar” adı verilir.
6. Dolu
Yükselen havanın sıcaklığının birden azalması nedeniyle yağmur damlaları donarak buz parçaları şeklinde yer yüzeyine düşer. Bu yağış çeşidine ise “dolu” adı verilmektedir. Genellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında sıcaklıkların ani değişime uğraması sonucu meydana gelir.
Not: Bir yere veya bir bölgeye düşen yağmur miktarı, plüviyometre ismindeki bir cihazla ölçülmektedir. Kar şeklindeki yağışların miktarı da yine “su” cinsinden hesaplanır. Bu yöntemde bulunan yağış miktarı 1 metrekareye düşen suyun cm veya mm cinsinden yüksekliği ile ifade edilir.