Sağlık

Ağızda Ekşime Nedenleri

Ağızda ekşime nedenlerinin mide ile alakalı olduğu düşünülürgenelde. Ağızda ekşime nedenleri arasında midenin önemli bir rolü vardır elbette. Ancak neden olarak yalnızca midedirdiyemeyiz. Başka birçok nedeni de olabilir. Sağlığın canlıların hayatında ne kadar mühim bir konu olduğunu hepimiz biliriz. Bu yüzden sağlığına önem veren herkesin ağızda ekşime nedenlerini bilmesi gerekir. Bunlara göre önlemler alması, doktorlarına başvurmaları ve gerekiyorsa tedavilerini almalarıgerekir. Çünkü önemsiz sandığınız ağızda ekşime nedenleri, aslında çok önemli hastalıkların da belirtisi olabilirler. Bununla ilgili bilgi almak için derhal bir doktora başvurulmagerekmektedir. Bilinen ağızda ekşime nedenlerinden bahsedelim.

Ağızda Ekşime Nedenleri

Bilindiği üzere ağızda oluşan kötü tat, aslına bakılırsa birhastalık olmamaktadır. Bir rahatsızlık olduğu doğrudur. Ancak aslına bakılırsa ağızda ekşime nedenleri, başka hastalıkların habercisidir. Bu, dikkate alınması gereken önemli bir habercidir. Vücudumuzda birçok hastalığın birçok habercisi vardır. Bu sorunların çözülmesi, belirtileri doğru fark edip önlemini almak ve bir profesyonele başvurmakta saklıdır.Ağızda ekşime nedenleri de bazı hastalıkların belirtileri olmakta oluyorlar. Bu ağızda ekşime nedenlerinden bahsedecek olursak:

• Ağızda ekşime nedenlerinden biri gastrit hastalığı diyebiliriz. Midenin iltihap kapması ile oluşan rahatsızlığa bu ad verilir. Bununla ilgili tükettiğimizbesinlerden kaynaklı olduğunu söyleyebiliriz. Ne kadar sağlığımıza bir faydası olmayan ve kötü yiyecek ve içecekler tüketirsek, mide iç zarımıza o kadar zarar vermiş oluruz demektir. Bu aynı zamanda anne veya baba tarafından da geçebilecek bir rahatsızlıktır. Ama direk anne veya baba tarafından geçen bir hastalıktır demek doğru olmaz. Ancak şunu diyebiliriz ki anne tarafı ve baba tarafından geçen bir rahatsızlık olarak mide iç duvar zarı hassaslığı oluşabilir. Normal insanlara oranla daha az; zararlı, fazla ekşi tuzlu yiyecek ve içecek tüketimi yapılması gerekir. Aksi halde rahatsızlıklar görülür.

• Ülser de ağızda ekşime nedenleri arasında sayılır. Bu, midenin içinde ve bağırsağın mideye yakın olan üst kısmında yaralar oluşması anlamına gelir. Ve bu da aynı şekilde yine yediğimiz ve içtiğimiz besinlerle alakalıdır. Bu yazımızdan anlıyoruz ki yediğimiz içtiğimiz besinlerin vücudumuza etkisi büyüktür. Mümkün olduğunca zararlı ve fazla baharatlı, tuzlu, ekşi yiyecek ve içeceklerden kaçınmalıyız.

• Diş ve diş eti iltihabı da ve hatta ağızda oluşan genel iltihaplar da ağızda ekşime nedenleri arasındadır. Dişlerimize ve diş etlerimize yeterince özenli ve dikkatli bakım yapmalıyız. Aksi taktirde dışarısı ile bu kadar yakın temasta olan bu organımızda yaralar ve iltihaplar oluşabilir. Bu da ağızda ekşime nedenlerinden birisi olmasına yol yapar.

• Sindirme sistemindeki bazı sıkıntılar da ağızda ekşime nedenlerini oluşturabilir. Bu oldukça geniş bir konudur. Detayları doktorunuza müracaatınız sonucu öğrenebilirsiniz.

• Hamilelik de ağızda ekşime nedenleri arasındadır. Hamilelik ile beraber vücutta bazı farklılaşmalarolduğunu herkes bilir. Bunun sonucu olarak sindirim sebepli veya hormonsal değişimler sebepli de ağızda ekşime nedenleri oluşturabilir.• Vücudu susuz bırakmak da bir ağızda ekşime nedenleriarasında olur. Bol bol su içmek, gerektiği bilinen önemli ve göz ardı edilemez bir gerçektir. Sürekli olarak vücudu susuz bırakma sonucu ağızda ekşime görülür. Vücudu susuz bırakmanın en zararsız sonucu ağızda ekşime olsa gerek diye düşünülüyor. Çünkü su insan vücudunun temel ihtiyaçlarından en önemlisi olarak bilinir. Yeterli miktarda alınmadığı taktirde daha kötü sonuçlar da ortaya çıkabilir.

• Vücudun idare edebileceği düzeyden fazla çay gibi ürünler ile beraber sigara kullanmak da ağızda ekşime nedenleri arasındadır. Sigara zaten oldukça zararlı bir ürün iken çay ile birlikte ağızda çok daha kötü bir tat bırakır ve de sağlığa oldukça zararlıdır. Sigarayı olabildiğince az tüketmek bağımlı olan ve bağımlılığından vazgeçemeyen insanlar için en azındanvücuduna daha az zarar vermesini sağlayacak önemli bir etmendir.

Ağızda Ekşime Nedenleri Nasıl ortadan Kaldırılır

Ağızda ekşime nedenleri bahsettiğimiz gibi birçok hastalıktan kaynaklı olabilir. Ama yine de minimum düzeye indirmek ve daha sağlıklı ve konforlu yaşamak mümkündür. Vücudumuza iyi bakmak önemlidir çünkü yaşamımız boyunca bize eşlik edecek olduğu bir gerçektir. Bu sebepleyaşamımızda bazı iyileştirmeler yapılabilir ve ağızda ekşime rahatsızlığı daha az hissedilebilir. Elbette önceliğiniz bir doktora görünmek olmalıdır. Bunun dışında dikkat edebileceğiniz hususlardan bahsedelim.

• Öğün sayınızı mümkün mertebe fazla sayıda tutmaya özen göstermelisiniz. Böylece midenize ve diğer sindirim sistemi organlarınıza birdenbire fazla yüklenmiş olmayacaksınız. Bunun sonucunda da sindirme sistemi iç organlarınız fazla yorulmadan potansiyeli dahilinde çalışabilecekler. Mesela 150 kilogram taşıyabilen bir asansöre 180 kilogram yüklerseniz asansör bozulur. Veya 150 kilogram taşıyabilen bir asansöre nasılsa taşıyabiliyor diye 150 kilogram yük yüklerseniz zaman içerisinde yıpranıp ömrünü erken tamamlayabilir. Ama paylaştırarak 2-3 seferde tüm yükünüzü taşırsanız asansör hem yıpranmamış hem de uzun yıllar görevini layıkıyla yerine getirmiş olacaktır. Sindirim sistemimizi de bunun gibi düşünebiliriz. Sindirim sistemimiz tekrar tekrar işlem yapmaktan yorulmaz. Ancak bir kerede fazla yük yüklenirse ve bu düzenli olarak tekrarlanırsa bir süre sonra iflas edebilir ve hastalıklar cereyan etmeye başlayacaktır. Bu sebeple ağızda ekşime nedenlerigözlemliyorsanız, az az sık sık yeme düzeninebaşlamanızın vakti gelmiş de geçiyor demektir.

• Kızartıma yiyecekler, ekşi veya tuzlu ürünler ve turşulugıdaları tüketmekten mümkün olduğunca uzak durmalısınız. Bunlar midenize faydasından çok zararı olan besinlerdir. Elbette ki bu tatları özleyebilirsiniz ve yemek isteyebilirsiniz. Yiyebilirsiniz de. Ama sık sık olmaması gerekmektedir. Arada sırada tüketilmesinde herhangi bir engel yoktur. Yine de dikkatli olmakta ve mümkün olduğunca az vücuda sokmakta fayda vardır.

• Kahve çeşitlerini, baharatlı, tuzlu, ekşi yiyecekleri ve içecekleri, alkolü tüketmekten mümkün olduğunca uzak durmalısınız. Çünkü bunlar midenizi kötü etkileyen besinlerdir. Dikkat ettiyseniz bu besinleri tükettikten sonra ağızda ekşime nedenleri artış gösteriyor. Bunu sebebi midenizin adeta size isyan ediyor olmasından kaynaklıdır. Sizin yaşamınızı konforlu bir şekilde sürdürmenize yardımcı olan organlarınıza bu kötülüğü yapmamalısınız ve yiyip içtiklerinize karşı daha dikkatli olmalısınız. Özellikle alkollü ürünlerin mideye ve karaciğere oldukça fazla zararı olduğu herkes tarafından bilinmekte. Size bir faydası da olmayan bu ürünü tüketmeniz sağlığınız açısından oldukça zararlıdır. Çok nadiren ve az miktarda tüketmeyi mideniz ve karaciğeriniz karşılayabilir. Ancak sık ve çok miktarda alkol tüketimi sonucunda mideniz ve karaciğeriniz iflas bayrağını çekebilir. Zaten organlarınız bu kadarını kaldıramadıklarını ağzınıza ekşi tat vererek bildiriyor.

• Çiğ meyve ve sebze tüketimini minimum düzeyde tutmaya özen göstermelisiniz. Her ne kadar meyve sebze sağlıklı besinler olarak görünseler de sık sık tüketildiğinde midemizin kaldıramayacağı düzeyde asit içerebiliyorlar.

• Geceleri yatmadan önce fazla yemek yememeye özen gösterin. Çünkü yemek yedikten hemen sonra yatay pozisyona geçmek midemiz için iyi bir şey değildir.

• Dişlerinizdeki çürükleri ve hasarları diş doktorunuza müracaat ederek temizletin ve düzelttirin. Faydasını ve konforunu hissedeceksiniz.

Organlarımız aslında bizlerle konuşmaktadır. Dertlerini, sıkıntılarını bizlere haberler göndererek, ipuçları bırakarak belirtmekteler. Bizlere kalan ise bu haberleri doğru şekilde yorumlamak, bir doktora başvurup tercümesini yaptırmaktır. Nasıl ki organlarımız bir sıkıntıları olduğunda bunu bizlere haber göndererek bildiriyorlar, aynı zamanda hallerinden memnun olduklarında da bunu bizlere gösteriyorlar. Örneğin dik bir yokuşu tırmanıp nefes nefese kalmadığımızda veya cildimi parıl parıl parladığında veya uykudan enerji dolu bir şekilde uyandığımızda anlıyoruz ki her şey yolunda ve iç organlarımız sağlıklı.

Ağızda ekşime nedenleri bunlardan daha fazlası da olabilir. Ama detaylı ağızda ekşime nedenlerinin tespit ve tedavisi için doktorunuza başvurmanız gerekmekte. Çünkü her vücudun ağızda ekşime nedenleri farklı olabilir. En doğru ağızda ekşime nedenlerini doktorunuz sizi muayenesinin sonucunda bildirir. Ağızda ekşime nedenleri hafife alınacak bir konu değildir. Dikkate alınmalıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.