Ahali İsterse Padişahı Tahttan İndirir Ne Demek?
Ahali isterse padişahı tahttan indirir veya ahali isterse padişahı bile tahttan indirir. Herhangi bir ülkede veya devlette halkın bütün güçlerden daha üstün bir unsur olduğunu ifade eden “ahali isterse padişahı tahttan indirir” sözü, atasözü ve deyimler külliyatımızın en nadide örneklerinden biridir. Peki ahali isterse padişahı tahttan indirir ne demek? Ahali isterse padişahı tahttan indirir ne anlama geliyor? İşte kısaca ahali isterse padişahı tahttan indirir sözünün anlamı.
Ne Anlama Geliyor?
Ahali isterse padişahı tahttan indirir sözü, halkın bir ülkede önemli bir unsur olduğunu, gerekirse padişahı bile tahttan indirebileceğini, yönetime doğrudan müdahale edebileceğini ifade eden bir sözdür ve bu bakımdan oldukça anlamlıdır.
Halk İsterse Ne Demek?
Halk isterse padişahı tahttan indirir sözünde “halk isterse” den kast edilen, halkın bir süre sonra idaredekilerin yönetiminden rahatsız olmasıyla yönetime el atmasıdır.
Tarihte bunun pek çok örneğini görmek mümkün. Mesela 18. Yüzyılda meydana gelen ve dünyanın bugüne kadar görmüş olduğu en büyük gelişmelerden biri olan “Fransız İhtilali” halkın bir süre sonra yönetimden rahatsız olup, krala asi gelmesi sonucu patlak vermiştir.
Ülkemizdeki önemi örneği ise Haçova Savaşı’ndan kaçan askerlerin önderlik ettiği ve halkın ağır vergiler altında ezilmesi sonucu meydana gelen Celali İsyanlarıdır. Bir halk ayaklanması olan Celali İsyanları her ne kadar yönetimde değişimlere yol açmasa da Osmanlı Devleti için önemli bir gelişmeydi. Fakat yöneticiler toplumun en tabanında oluşan bu çatlağı fark edemedi.
Halkın istemesi burada felsefi bir soruya da işaret ediyor. Halk devlet için midir? Devlet halk için midir?
Thomas Hobbes şöyle der: İnsan kendi doğal haklarından vazgeçerek devletleri kurmuştur.
Hülasa Devleti devlet yapan halktır. Devlet halk için var olmalıdır.