Hukuk

Aile Hukuku Nedir?

Aile hukuku içerisinde yer alan en temel kavram ailedir. Aile günümüz toplum yapısının en temel yapı taşıdır. Temel de anne, baba ve çocuktan oluşan bu topluluklar ailede anneanne, babaanne, dede, teyze veya amca gibi diğer şahısların bulunması halinde geniş aile olarak adlandırılmaktadırlar. Aile kavramı toplumun en küçük parçası olsa da toplumsal alandaki etkisi göz önüne alınarak hukuki alanda da yer bulmaktadır. Bu bağlamda aile hukuku ve medeni kanun ile aile kurumu içerisindeki düzen sağlanmakta düzenin bozulması durumunda çözüm sunmaktadır. 

Aile içerisinde bulunan her bireyin birbirine karşı ödev ve sorumlulukları bulunmaktadır. Bu sorumlulukların en temelinde ise ebeveynlerin çocukların korunma ve bakımı konusunda eşit ödev ve sorumlulukları bulunmasıdır. 

Aile Hukuku Neyi Kapsar?

Aile Hukuku aile kurumu içerisindeki her türlü düzeni sağlamakla yükümlü ve evlilik birliği içerinde meydana gelen bazı çözümsüz sorunları çözüme kavuşturmakla görevlidir. Aile hukuku kapsamına giren konular ise şöyledir;

● Yabancı mahkeme kararlarının Türkiye’de tanınması ilişkin dava ve yasal işlemler

● Ailenin korunması ve kadına şiddetin önlenmesi için Kanun çerçevesinde tedbir kararları alınması

● Evlilik öncesi mal paylaşımına ait çiftler arası sözleşme ve anlaşmalar,

● Evlilik sonrası boşanma işlemleri ve mal paylaşımı ile katkı payı alacağı davaları

● Evlilik sonrası çocuklar için açılacak velayet ve velayetin değiştirilmesi davaları

● Anlaşmalı Boşanma davaları ve sonrasındaki yasal işlemler

● Soybağının reddi 

● Evliliğin iptali 

● Nafaka ve tazminat 

● Velayet davaları

● Babalık davaları

● Evlat Edinme

● Vasiyetname

Aile hukuku temelde bazı ilkelere bağlı olarak bulunmaktadır. Aile hukukunun bağlı olduğu ilkeler şöyledir;

● Süreklilik ilkesi 

● Birlik ilkesi

● Zayıfların korunması ilkesi

● Düzenleme serbestliğinin bulunmaması ilkesi

● Eşler arasında eşitlik ilkesi

● Devletin karışması ilkesi

Aile Hukukunun konuları arasında yer alan süreklilik; evliliğin sürekli ve ömür boyunca sürecek bir ilişki olarak kabul edilmesidir.

Aile içerisindeki her fert aileyi ilgilendiren konularda bireysellik değil birlik içerisinde olmalıdır. Bu ilke doğrultusunda kabul edilen en yaygın kural kadın ve çocukların erkeğin soyu adının almasıdır.

Türk Medeni Kanunu gereğince ile içerisindeki kadın ve erkek eşit kabul edilmekte aynı zaman da evlilik birliği içerisinde doğmuş olan çocuklar ile evlilik dışı dünyaya gelmiş çocuklar ve üvey çocuklar aynı derecede korunmaktadır.   

Eşlerin dini, dili, ırkı, felsefesi, siyasi düşüncesi gibi herhangi bir etmenin evlilik birliği içerisinde yer alan eşlerin birbirinden üstün olmamakta hem kadının hem de erkek eşit haklara ve sorumluluklara sahiptir.

Aile Hukuku Ne Demek?

Aile hukuku içerisinde bazı terimler yer almakta ve aile birliği bu kavramlar üzerine kurulmaktadır. Bu kavramlar şöyledir;

● Nişanlanma: Nişan hukukta farklı iki cinsten kişinin birbirlerine evlenmek istediklerini talep etmeleri doğrultusunda gerçekleşen bir durumdur. Nişanlanma için herhangi bir tören veya işret edici sembol olan yüzük gerekmemektedir. İki tarafında karşılıklı talebi doğrultusunda ortaya çıkan bir durumdur.

● Evlenme: nişanlılık evresinden sonra kanuni olarak resmi evraklar aracılığı ile evlenme isteğinin resmileştirilmesidir. Böylece aile hukuku ne demek? Sorusunun cevabı evlenme olarak kabul edilebilmektedir. 

● Boşanma: resmi bir birlikteliğin geçerli sebepler doğrultusunda bir taraf ya da karşılıklı olarak bulundukları talep ile yetkili makamın gösterilen sebepleri geçerli kılması sonucu birlikteliği sonlandırmasıdır. 

● Evlat edinme: bir birliktelik içerisindeyken çiftin veya yeterli yaşı doldurmuş kişi tarafından başkasının çocuğuna ebeveynlik yapmasıdır

● Mal rejimi: evlenme, boşanma veya ölüm sonrasında geride kalan eşin ve diğer mirasçıların evlilik öncesi ve evlilik sonrası ortak malların paylaştırılmasıdır.  

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.