Türk Devletleri Tarihi

Anadolu Selçuklu Devleti’nde Şehir Ünvanları Nelerdir?

Büyük Selçuklu Devleti’nin dağılmasının ardından dört farklı devlet kurulmuş ve bu devletlerden Anadolu Selçuklu Devleti, şu anda büyük bir çoğunluğu Türkiye sınırları içerisinde kalan bölgede hükümranlık sürmüştür. Çeşitli alanlarda kültürel mirasımıza katkı sağlamış olan Anadolu Selçuklu Devleti, şehirleri ile de farklı bir devlet olmuştur. Kurulduğu bölge açısından daha çok iç kesimlerde egemenlik kuran Anadolu Selçuklu Devleti, bu bölgelerdeki şehirlerde mimari başta olmak üzere eğitim, sanat ve kültür alanında çeşitli çalışmalar yapmıştır. Peki Anadolu Selçuklu Devleti’nde şehirlerin ünvanları nelerdir? Hangi şehir hangi ünvanla anılmıştır? 

Konya: Dar’ül Mülk 

Malatya: Asalet 

Ankara: Müstahkem 

Sivas: Yücelik

Sinop: Aşk Diyarı 

Kayseri: Fetih Kapısı 

Bu şehirler arasında Konya, diğer şehirlerden çok daha farklı bir statüye sahip olmuş ve “en muhteşem Türk şehri” mertebesine ulaşmıştır. Bunda şehrin devletin başkenti olması önemli bir faktör olmuştur. Hatırlanacağı üzere Anadolu Selçuklu Devleti’nin ilk başkenti İznik’ti fakat I. Haçlı Seferleri sonucunda devlet başkentini Konya’ya taşımak zorunda kalmıştı. 

Osmanlı Devleti’nden farklı olarak Anadolu’da imar faaliyetlerine önem veren Anadolu Selçuklu Devleti, şu anda Anadolu’da yapılan Türki eserlerin çoğunda imzası vardır. 

Yüzü Anadolu’ya dönük olan Anadolu Selçuklu Devleti’nde şehirler de çeşitli anlamlara sahip olmuş, Sinop doğal güzelliklerinden dolayı “Aşk Diyarı”, Ankara ise konumu nedeniyle “müstahkem” ünvanını almıştır. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.