Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi

Arnavutluk’ta Demokratikleşme Süreci

Arnavutluk, özellikle Enver Hoca önderliğinde başta İtalyanlar ve Almanlara karşı birçok mücadele vermiş ve bu savaşın sonunda Komünist Partisi’nin yönetimine girmiştir. Enver Hoca lideliğindeki Arnavutluık, en başta SSCB ile iyi ilişkiler kurmuş ve daha sora 1961’de SSCB’den uzaklaşmaya başlamıştır. Arnavutluk, bu hamlenin ardından Avrupa’da yalnız kalmıştır.

Başkenti Tiran olan Arnavutluk, Adriatik Denizi’ne sınır. Aynı zamanda Yunanistan, Makedonya, Kosova ve Karadağ ile kara sınırı bulunmakta.

Bu dönemde Çin, Arnavutluk’a Adriyatik Denizi’nde kendilerine bir üs verilmesi koşuluyla önemli ekonomik yardımlarda bulunmuştur. Söz konusu bu gelişmelerin ardından Arnavutluk ile Çin arasında ilişkiler gelişmiş ve ilerlemiştir. Fakat daha sonra 1976 yılında Çin’de başlayan bir dizi reformlar iki ülke arasındaki ilişkileri olumsuz yönde etkilemiş ve Arnavutluk, Çin’den uzaklaşmıştır.

Arnavutluk Halk Cumhuriyeti lideri Enver Hoca. (1908-1985)

1985 yılında Enver Hoca’nın ölümünden sonra Ramiz Alia, Arnavutluk Komünist Partisi liderliğine ve devlet başkanlığına getirilmiştir. Ramiz Alia’nın ilk yıllarında Arnavutluk, Enver Hoca’nın dış siyasette uyguladığı izolasyon politikasını devam ettirmiştir. Dışa kapalı bir politika izleyen Arnavutluk, bu politikanın bir sonucu olarak SSCB’de Gorbaçov ile başlayan değişim rüzgarlarından en son etkilenen devletlerden biri olmuştur. SSCB’deki değişimler Glasnost ve Prestroyka adı verilen şeffaflık ve yeniden yapılanma adlı bir dizi reformlardır. Ayrıntılı bilgi için: Glasnost ve Prestroyka Nedir? 

Özellikle SSCB’de baş gösteren değişimler ve birtakım reformlardan sonra Balkanlarda ve Avrupa’da da değişimler baş gösterdi. Yaşanan bu gelişmeler üzerine Arnavutluk başkanı Ramiz Alia, sosyalist rejimi yumuşatma gibi radikal bir karara imza attı. Bu kararın ardından Arnavutluk, uzun yıllar dış etkilere kapalı olan dış politikasını kökünden değiştirecek bir hamle yaptı ve bu dönemde dış ülkelerde ikili ilişkiler geliştirilmeye çalışıldı.

Ramiz Alia (solda) ve Enver Hoca (ortada)

22 Mart 1992’de yapılan seçimler sonucunda Demokrat Parti seçimden zaferle ayrıldı ve böylece İkinci Dünya Savaşı’ndan beri süregelen Komünist Parti iktidarına son verildi. Seçimlerden sonra Demokrat Parti önderliğinde bir hükümet kuruldu ve bunun üzerine Ramiz Alia istifa etmek zorunda kaldı. Cumhurbaşkanlığa ise Demokrat Parti lideri Sali Berişa getirildi.

Demokrat Parti lideri Sali Berişa

Öte yandan Arnavutluk, 1 Nisan 2009 tarihinde Hırvatistan ile birlikte NATO’ya üye olmuştur. Arnavutluk’un Avrupa Birliği’ne üyelik görüşmeleri ise sürmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.