Sosyoloji

Ataerkil Toplum Düzeni Ne Demek?

Sanayi Devrimi kadar toplumsal yaşamda erkeğin bariz bir üstünlüğü bulunuyordu. Ekonomik alternatiflerin azlığı, toplumsal alanda erkeği belirleyici bir güç olarak karşımıza çıkarıyordu. Erkek, Tarım Devriminden Sanayi Devrimine kadar evrendeki statüyü belirleyici bir konumdaydı. Bu belirleyici konumun sonucu olarak ataerkil bir toplum düzeni ortaya çıkmıştı. Ataerkil toplum düzeni, kamusal yaşamda neleri vaadeder? Ataerkil toplum yaşantısının özellikleri nelerdir?

Erkeğin fikri önemli;

Sistemin en önemli ayağı erkeğin fikrinin toplumsal ve nazaran daha küçük yaşam alanlarında etkileyici ve yön belirleyici olmasıdır. Erkek, evi geçindiren, çalışan ve hanenin en önemli ferdi olduğundan dolayı erkeğin bir karar ya da tercih öncesinde fikri alınmalıdır.

Devlet yönetimi;

Ataerkil toplum düzeninde demokrasi olsa bile, devlet kademelerinde erkeğin ezici bir üstünlüğü vardır. Devlet kademelerinde görev alan kadınların oranı ise göstermeliktir. Devlet, erkeğin hegemonyası altındadır. Meclis’te veya meydanlarda yine erkeğin sözü geçer.

Miras hukuku;

Ataerkil düzenin en can alıcı noktası, miras konusundadır. Ataerkil bir toplum yapısında kadın, daima erkeğe oranla daha az miras alır. Hatta bazı ataerkil toplum veya milletlerde kadının hiçbir miras hakkı yoktur.
Ataerkillik, devletlerde, toplumlarda ya da ailelerde görülebilen bir anlayıştır aynı zamanda. Örneğin ataerkil aile bunlardan biridir. Ataerkil aile daha çok fiziksel avantajlarından ötürü erkeğin aile direği olmasıdır.

Ataerkilliği aynı zamanda doğaya ve kadına hükmetmek olarak yorumlayan akademisyenler ve çevreler de vardır. Ataerkillik, Araplarda, Eski Yunan’larda ve Romalılar’da da görülen bir anlayıştı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.