Geleneksel Medya ve Yeni Medya
Medya, geçmişten günümüze içeriğinde değişimlere uğramış oldukça geniş bir kavramdır. Medya kavramına ilk kez Roma İmparatorluğu’ndaki Acta Diurna’larda rastlarız. Roma’da günlük yaşantıyı ve şehir hayatını anlatan bu yazılı belgeler, günümüzde sosyal medyaya kadar ulaşan bir kavramın başlangıcı olmuşlardır. Geleneksel medya ve yeni (sosyal) medya nedir?
Geleneksel Medya
- Ajanslar
- Yazılı Basın;
Gazete, dergi, ekler
- Radyo
- Televizyon;
Tematik kanallar
- Yerel Medya
- Mektup veya doğrudan iletiler.
Geleneksel medya özellikle radyo ve televizyonun yaygınlık kazanmasıyla politik iletişimde ve halkla ilişkilerde sıklıkla kullanılan bir yöntemdi. Özellikle 21. yüzyıldan sonra gelişen teknoloji ve kitle iletişim araçlarının kullanımının artmasıyla birlikte geleneksel medya yerini yeni (sosyal) medyaya bırakmıştır.
Yeni ve Sosyal Medya
- İnternet mecraları (yazılı ve görsel, ücretli, ücretsiz)
- Sosyal paylaşım siteleri
- Bloglar
- Cep telefonlarındaki hücresel yayınlar.
Yeni ve sosyal medyanın geleneksel medyadan ayrılan en önemli özelliği iletişim ve haberleşmenin çok hızlı, etkileşimin çok çabuk olmasıdır. Yeni ve sosyal medya sayesinde artık herkes kendi medya aracını kurabilmekte ve düşünceleriyle başkalarını etkileyebilmektedir. Bu etkileme gücü insanlar tarafından oldukça sevilmiş ve sosyal medya büyük bir kullanıcı sayısına erişmiştir.
46.3 Milyon internet kullanıcısından sosyal medyayı aktif olarak kullananların sayısı 42 milyon. (Hanehalkı Araştırması, TÜİK)
” Medyanın nasıl çalıştığını anlamak, algının şekillenmesi ve yönetilmesine güç katar. İletişim bombardımanı altında olan tüketicilere ulaşmanın en iyi yolu iletişim araçlarının etkili kullanımıdır. ”