Gündelik Hayat

Ayakkabı Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Günümüzün en çok dikkat edilmesi gereken konularından biri de hepinizin bildiği üzere sağlıktır. Yine günümüzde sağlık alanında birçok farklı terim ortaya çıktı. Bunlardan biri de ayakkabı sağlığıdır. Kimi zaman gün boyu ayağımızdan çıkarmıyor; işte, okulda veya sportif faaliyetlerde kullanıyoruz. Uzun süreli ayakkabı kullanımı, ayakkabıda şıklık istemek, sağlık sorunları gibi konular bizleri ayakkabı alırken seçici olmaya iten sebeplerdir. Bu yazımızda ayakkabıyı alırken nelere dikkat etmemiz gerektiğine, ayakkabı ve sağlık ilişkisine ve önerilere yer vereceğiz.

Uzmanların görüşüne göre ayakkabıyı almadan önce ayaklarımızı iyi tanımak gerekiyor. Çünkü ayaklarınızı tanımak iyi bir ayakkabı almanın ilk aşamasıdır. En önemli kriter ayakkabının ayağınıza tam oturmasıdır. Numaranın tam olarak tutup tutmadığı konusu tam olarak rahat edeceğiniz anlamına gelmiyor. Örneğin ayakkabı standartları mağazadan mağaza dahi değişiklik gösterebiliyor. Diğer önemli nokta ayakkabıyı giydiğiniz zaman bileklerinizi hareket ettirip ettiremediğinizdir. Örneğin ayakkabı ayağınıza tam oturmuş ve bileklerinizi rahat hareket ettirebiliyorsanız aradığınız ayakkabıyı bulmada ilk aşamayı geçtiniz demektir. Aynı zamanda ayakkabı, ayaklarınızı tam anlamıyla sarmalı fakat rahatsızlık verecek düzeyde sıkmamalıdır.

Ayakkabıda deri önemli

Uzmanlar iyi ayakkabının iyi deriden yapıldıkları yönünde hemfikirler. Çünkü deriden yapılmış ayakkabılar, diğer ayakkabılara göre ayakları daha az terletiyor ve ayaklarda görülen birtakım hastalıkları engelleyebiliyor. Fakat deri ayakkabı alırken de dikkat edilmesi gereken bir kural var: Deri ayakkabı alırken derinin sert ya da yumuşak olduğuna dikkat etmek gerekir. Sert deriden yapılan ayakkabılar bir süre sonra ayaklarınıza rahatsızlık verecektir.

Ayakkabı seçimi ayaklarda şekil bozukluğu yapar mı?

Ayakkabı seçiminde en kayda değer nokta burasıdır. Yanlış seçilen ayakkabılar ayaklarda şekil bozukluğuna hatta sinir uçlarının zedelenmesine yol açabiliyor. Örneğin sivri uçlu ayakkabılar veya yüksek topuklu ayakkabılar. Yüksek topuğa sahip ayakkabılar vücudun tüm ağırlığını ayakların tarak kemiğine verdiğinden dolayı bu bölgedeki sinirler zedelenebiliyor ve aynı zamanda bel ağrılarına da sebebiyet verebiliyor. Yüksek topuklu ayakkabılar tamamen zararlı ya da topuksuz ayakkabılar tamamen zararsız diye bir şey yok. Topuksuz ayakkabılar da ayak yapısının aksine bir yapıda olduklarından dolayı zararlıdırlar. O yüzden ayakkabılar ne tam topuksuz ne de yüksek topuklu olmalı; tam orta bir topuklu ayakkabı ideal bir ölçüttür.

Ayakkabıların sonradan açılma yapması

Ayakkabıların en önemli sorunlarından biri de açılma yapması. Ayakkabı eğer sert deri veya rugandan yapılmışsa açılma ihtimalleri oldukça zordur. Onun dışında ince deri ve diğer ayakkabı türleri yarım numara ölçütünde bir açılma yapabilirler.

Ayağı taraklı olanlar

Ayakkabı almak en çok da taraklı ayağa sahip olanlar için meşakkatli bir iştir. Taraklı ayağa sahip olanlar öncelikle geniş ve rahat ayakkabılara öncelik vermelidirler. Sivri burunlu ayakkabılar en çok uzak durulması gereken ayakkabı türüdür. Bu ayakkabıların tercih edilmesi ayaklarda pek çok istenmeyecek durumlara (nasır, tırnak batması) yol açabilir. Hatta ameliyata kadar uzayacak tehlikeli bir iştir.

Ayakkabı tabanı

Uzmanlara göre ayakkabı tabanında en ideal olan kösele taban. Kösele tabanlı ayakkabıların kışın soğuğu geçirmesi ihtimaline karşı tabanı kauçukla kaplanmış ayakkabılar bu sorunu engelleyecektir. Aynı zamanda kauçuk, kış aylarında ayakkabıların kaygan zemine daha iyi yapışmasını da sağlar.

Bir ayakkabının kalitesi nereden anlaşılır?

Yukarıda da bahsettiğim gibi iyi ayakkabı öncelikle içi ve dışı deriden yapılmış ayakkabıdır. Deri ayakkabılar hem sağlık hem de konfor açısından oldukça kullanışlı ayakkabılardır. Derinin kalitesi de burada önemli bir yer tutmakta. Uzmanlara göre oğlak ve dana derisi kullanılan ayakkabılar mümkünse ve bulunabiliyorsa tercih edilmelidir.

 

Bonus++
  • Ayakkabınız ayağınıza küçük geliyorsa gazete kağıtlarını sirkeyle ıslatın ve bir gün boyunca bekletin. Eğer hala küçük geliyorsa tekrar deneyin; bu sefer iki gün bekletin.
  • Ayakkabınız eğer gıcırtı yapıyorsa, çok az miktarda zeytinyağı bulunan bir kaba ayakkabınızı sadece tabanları değecek şekilde yerleştirin ve bir gün bekletin. Daha sonra ayakkabınızı temiz bir silin.
  • Ayakkabınız eğer çok kayıyor ve sizi rahatsız ediyorsa, önlemek için tabanlarını zımpara ile iki-üç kez zımparalayın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.