Düşünce

Aydın Nedir? Aydın İnsan Kime Denir? Bir Aydın Nasıl Olmalı?

Günümüzde kullanımı konusunda en çok hataya düşülen kelimelerden biri de Aydındır. Aydın kelimesini artık herkese kullanır olduk. Dolayısıyla aydın kelimesi dejenere olmuş bir kelime haline gelmiştir. Peki aydın kime denir? Bir aydında olması gereken özellikler nelerdir? Bir insana neden ve niçin “aydın” denilir? Evvela aydın kelimesinin ne anlama geldiğine bakalım:

Aydın Nedir? Ne Demek? 

Genellikle öğrenim görmüş, çok okumuş, kültürlü, bilgili, görgülü, ileri ve açık düşünceli, kendisi aydınlanmış olduğu için çevresini de aydınlatabilecek özellikte olan kişiler için “aydın” ifadesi kullanılır. Eş anlamlıları ise entelektüel ve münevver kelimeleridir. 

Herkese Eğitim Görmüş Kişiye Aydın Demek Doğru mu? 

Günümüzde sıradan insanların dahi meclise girdiğini, iyi yerlerde çok iyi paralar kazandığını görüyoruz. Yine aynı şekilde iyi yerlerde akademisyen olan bireylerin el üstünde tutulduğuna da şahit olmaktayız. Fakat her el üstünde tutulan, her iyi yerde olan kişilere “Aydın” demek yanlış olacaktır. Neden? 

İnsan, düşünceleri ile vardır ve insana bulunduğu yeri sağlayan düşünceleridir. Kişilere sırf eğitim gördükleri için “aydın” demek yanlıştır. Zira bazı aydınlar düşüncelerini yanlış yerde uygulayabilir. Mesela bir akademisyen terör propagandası yapabilir ve bunu en samimi ve en tepki görmeyecek şekilde gerçekleştirebilir. 

Veya bir profesör, öğrencilerine kadına şiddeti meşru gösterebilir. Velhasıl insanların bulundukları konuma göre değil onların düşüncelerine göre yargılamak gerekir. 

Aydınlar, ülkemizin tanımında en çok güçlük çektiği kavramlar arasında yer alıyor. Herkes, bu ülkede kolay yoldan aydın olabilir. Fakat aydın kelimesinin içini doldurabilmek önemli. 

Mesela aydın kişi, kendi düşüncelerini karşı tarafa empoze etmek gibi bir amaç içinde olamaz. Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisinde en üst basamak kendini kanıtlamadır bir diğer ifadeyle kendini aşkınlama. Aydın, bunun peşinde olmalıdır. Aydın, “ben bu dünyadan bir gün göçüp gideceğim, arkamdan beni neyle anacaklar?” diye düşünmesi gerekir. Bir kişinin Aydın olup olmadığında şüphe ediyorsanız düşüncelerine ve çalışmalarına bakın ve yukarıdaki soruyu kendisine sorup soramayacağını düşünün. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.