Deyimler ve Atasözleri

Bal Tutan Parmağını Yalar Nedir? Ne Demek?

Bal tutan parmağını yalar nedir, ne demek ve ne anlama geliyor? Daha önceki yazılarımızda çeşitli kelimelerden, söz öbeklerinden, atasözü ve deyimlerden söz etmiştik. Bu yazımızda ise kısaca ”bal tutan parmağını yalar” atasözünden söz edeceğiz.

Bal Tutan Parmağını Yalar Ne Demek?

Kazançlı ve kendisine yasal olmasa da faydası dokunacak bir işle meşgul olan birinin veya şansa önüne güzel bir teklif gelen bir kişinin bu fırsatı değerlendirmesi ve kazancın kaynağını sormamasıdır. Genelde uygunsuz ve yasal olmayan bir yolla çok kazanç elde eden kimseler için olumsuz anlamda kullanılır.

Örneğin Kamu Personeli Seçme Sınavı’nda düşük not alan birinin kurum sınavlarında araya hatırı sayılır kişiler sokarak başarılı olması ve kadro alması buna örnektir. Nitekim burada söz konusu kişi, her ne kadar yasal olmasa da önüne çıkan bir teklifi değerlendirmiş ve normalde elde edemeyeceği bir başarıyı yakalamıştır.

Günümüzde siyasi kişiler ve bu kişilerle bağlantıları bulunan kişilerin önemli makam ve mevkilerde liyakat sahibi olmadan bulunmaları karşısında söylenir. Bu söz ayrıca, torpil, iltimas, adamcılık, kayırma, çifte standart ve ihaleye fesat karıştırma gibi hukuken suç teşkil edecek durumları da ifade etmektedir.

Cümle İçi Kullanımı

Biz öteden beri “bal tutan parmağını yalar, müşteri velinimetimdir”, “at binenin kılıç kuşananın”, “borç yiğidin kamçısıdır”, “kullan kafayı dön köşeyi” ve “olur abi” gibi ilkeler çerçevesinde teori ve pratik yapan insanlarız. Marks’mış, Engels’miş, Adam Smith’miş, milli gelirmiş, arz eğrisiymiş, yok “emisyon hacmi” imiş, böyle şeylerle pek ilgilenmeyiz.

Liberal Çiftlik, Uğur Mumcu Sayfa 43 – Tekin Yayınevi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.