Caravaggio’nun Narcissus İsimli Tablosu – Özellikleri ve Öyküsü Nedir?
Mitolojik olarak narsisizm kavramının doğuşu olarak bilinen Narcissus adlı eserde “doğa” unsuru ön plana çıkıyor. Tabloda yer alan mekan, bir orman. Ormanda nehir, hafif esen bir rüzgar, yaşı henüz yirmisinde olmayan bir genç ve bir de nergis çiçeği bulunur. Günümüzde “kendisine aşık olan insan” anlamına gelen “Narsist” kavramının tezahürü de bu eserde anlatılanlar arasındadır.
Öyküsü
Kuşkonmazgiller familyasından bir çiçek çeşidi olan Liriope, nehir kenarlarında yetişen bir çiçeksiz çiçektr. Roma mitolojisinde güzel bir su perisi olan Liriope’nin isminden alıyor.
Güzel Liriope, ülkemiz insanları tarafından ”Kifisos” biçiminde telaffuz edilen rüzgar tanrısı Cephissus’a aşık olur. Cephisus’un da kendisine aşık olmasıyla aşkları karşılık bulur ve çift birlikte olunca Liriope hamile kalır. Bu evlilikten Narcissus doğar. Bu küçük çocuğun kaderi, annesi Cephisus’u kaygılandırır ve sahip olduğu tek evladının geleceğini öğrenmek için bir kahine gider. Kahin ise Narcissus’un kendisini görmediği müddetçe hayatına devam edebileceğini söyler. Bunun ne anlama geldiğini de Caravaggio, eserinde ustaca işlemiştir. Kahinin bu söylemleri, Narcissus’un kendisini nehirde, bir ayna gibi gördüğünde anlaşılacaktı.
Narcissus, kendisini nehirde gördüğü anda güzelliğine hayran olur ve bedeni yavaş yavaş hareketsiz kalır. Narcissus’un bedeni artık bir nergis çiçeğidir. Caravaggio, bu eserinde chiaroscuro tekniğini ön plana çıkartarak tamamlamış olduğu eserinde Cephisus’un oğlu olan Narcissus’un nehirde kendi yansımasına hayranlıkla baktığını görüyoruz. Tabloda ayrıca iki eliyle destek alan Narcissus’un açık kahverengi saçı olduğu ve bu figürün Barok Döneminde 17-20 yaş aralığının ideal görüntüsü olduğu göze çarpıyor.
Özellikleri Nelerdir? Nerede Sergileniyor?
Kullandığı tekniğin yanı sıra sudaki yansımasını, görüntünün olduğu gibi tersine ve renkleri koyulaştırarak aktaran Caravaggio, hikayesi ormanda geçen bu işini yaparken karanlık bir arka plan tercih etmiştir. Bunun sebebi, kuşkusuz zıtlığı belirginleştirip izleyicinin dikkatini Narcissus figürüne yönlendirmek. 110 x 92 cm‘lik resim, Roma’daki Ulusal Antik Sanatlar Müzesi‘nde sergileniyor.
Kullanmış olduğu chiaroscuro tekniğinin yanı sıra nehirdeki yansımasını, oluşan görüntünün olduğu gibi tersine ve renkleri de yine aynı şekilde koyulaştırarak Caravaggio, fonda karanlık bir arka plan tercih etmiştir. Bunun nedeni, şüphesiz zıtlığı ortaya çıkarıp izleyicinin dikkatini Narcissus figürüne yönlendirmektir. 110’a 92 cm’lik bu eser, Roma’da bulunan Ulusal Antik Sanatlar Müzesi‘nde sergileniyor.