GündemSağlık

Corona Virüsü Türkiye’de Salgına Dönüşür mü?

Tüm dünyayı hızlı bir şekilde etkisi altına alan corona virüsünün dün gece Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yaptığı ilk açıklamayla Türkiye’yeye de sıçramış olduğu duyuruldu. Dün geceye kadar Türkiye’nin sınır komşularında sıklıkla ve hızla yayılan virüs son zamana kadar Türkiye’nin almış olduğu önlemler neticesinde ülke içerisinde görülmemiş, bir vakaya rastlanmamıştı. Fakat görünen o ki tüm dünya için büyük bir tehdit olan bu virüs Türkiye önlemlerini sıkı tutmazsa hızla yayılan bir salgın haline gelecek.

Net rakamlar tam olarak bilinmese de Çin bu virüsün etkilerini karşılaşma oranına göre en aza indiren ülke. Çünkü iyileşme oranları ölüm oranlarından epeyce fazla. Sokağa çıkma yasakları, okulların tatil edilmesi, hastanelerde uygulanan önlem ve tedaviler virüsün daha fazla kişinin ölümüne sebep olmadan sürdürülen bir sürece dönüştürüldüğünü kanıtlar biçimde. Virüs Çin ile kalmayıp tüm dünyada hızla yayılmış olması, alınan önlemlere rağmen neredeyse tarihte görülmemiş salgınlara yol açacağı korkusunu gidermiyor. Yetkililer, vatandaşı telkin edecek sonuca ulaşmamış olması bu korkuyu hızla büyütüyor. Sosyal medya üzerinden de korkularını dile getiren halk, yetililerin kesin cümlelerini duyamıyor. Bu durum dünyanın her yerinde neredeyse aynı panikle devam ediyor.

Peki Türkiye için uzmanlar ne diyor? Uzmanlar bu tür bir salgın olasılığının şu anlık panik yaratacak derecede fazla olmadığını ve yeterince önlem alındığı ve vatandaşların istenilen önemlere uyduğu müddetçe en az zararla bu salgının üstesinden gelineceğini söylemektedir. Hatta çoğu uzman vatandaşın sosyal medya üzerinden kendilerini panik havasına soktuğunu, bunu gerektirecek bir durumun olmadığını sadece bir hasta üzerinde gerçekleşmiş olan bir olay yüzünden ülkenin zor duruma düşmemesi görüşündeler.

Tabi bu durum virüsü dünya geneline yaydığımızda ciddiyetsiz bir konuma düşürmek değil, Türkiye için panik havasını ortadan kaldırma düşüncesidir. Fahrettin Koca’nın da: ‘Salgının Avrupa’daki durumu bizi dün akşamki tabloyla karşı karşıya bırakmakla büyük ihtimalle yetinmeyecektir, risk ciddidir.” açıklamaları Türkiye’de henüz olmaması, olayın büyüklüğünün ortadan kalkması anlamına gelmediğini tekraren anlamamıza yardımcı olacaktır.

Yine Fahrettin Koca’nın açıklamalarındaki ”bir veya birkaç vaka, salgın değildir. Durum sadece virüsün ülke sınırları içine girdiğini gösterir. İzole edilmiş vakada tek anlam budur. Yapmamız gereken, hayatımızı tedbirler doğrultusunda düzene sokmaktır.” ifadeleri panik değil, önlemin gerektiğini ve salgının henüz gerçekleşeceği bir durumun olmadığını doğrulamaktadır. Yapılması gereken en önemli şey önlemlerin tüm ciddiyetle yerine getirilmesidir.

Peki bu önlemler nedir? Önlemler gerçekten işe yarıyor mu? Türkiye önlemlerini alabildi mi? Bütün bu soru ve sorunlara bir sonraki yazımızda cevap arayacağız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.