Sosyoloji

Dakik Olma Eğilimi

Modern çapın en önemli hastalıklarından birisi de dakik olmaktır. Herkeste bir dakik olma eğilimi ve her şeyi tam vaktinde ve zamanında yapma isteği var. Kişilerden ziyade kurum ve şirketler de insanlar arasında seçim yaparken dakiklik noktasında özellikle durmaktalar. İnsanoğlunun en büyük devrimlerinden olan Sanayi Devrimi ile beraber insanlar kitlesel olarak bir arada yaşama zorunluluğuna boyun eğmek durumunda kaldı.

Örneğin arabanın, uçağın ya da trenin icat edilmesinden önce insanlarda dakik olma diye bir telaş var mıydı? Mesela saat 16.30 kervan pazar yerinden kalkacak, yolcuların kervandaki yerlerini almaları önemle rica olunur diye bir anons yapılabilir miydi? Bu dakiklik eğilimi günümüz dünyasının her alanında kendini iyiden iyiye hissettiren bir hastalık olarak karşımıza çıkmaktadır.

Teknolojik ürünlerin her geçen gün kendisinden önceki yeniliğe fark atacak düzeyde yeniden icadı ve yorumlanmasına karşı insanların reaksiyonu gelişen ve farklılaşan dünya düzenine uymaktı. Düzene uymayan insanlar ise sistemin dışına itilmek zorunda kalıyordu.

Modern yaşam, insanlara dakik olmaları yönünde yaptırımlar uygulamakla birlikte fark ettirmeden de sistemine insanları çekmekle meşgul. Biz belki bu sistemin içinde yıllardır var olduğumuzdan dolayı garip karşılamıyoruz fakat bu durum şaşılması gereken bir durumdur. Örneğin postaneler neden saat 9’da açılır veya bankalar. Neden tam 9?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.