Halkla İlişkiler

Dijital PR Nedir?

Dijital PR nedir? En basit tabiriyle dijital PR, herhangi bir marka, kurum, kuruluş veya bir kişi ya da değerin çevrimiçi uygulamalar ve yöntemlerle halkla ilişkiler amaçlı olarak kullanılmasıdır. Dijital PR’ın geleneksel PR’dan ayrılan bir yönü olmamakla birlikte geleneksel PR’ın tüm yöntemlerini de içine alır.

Dijital PR, teknolojinin giderek zenginleşmesi ve alternatif modellerin artış göstermesi ile ortaya çıkan bir halkla ilişkiler dalıdır. Bundan hareketle dijital PR, halkla ilişkiler alanının daha modern bir versiyonudur.

Gazete etrafında şekillenen geleneksel medyanın, zamanla sıradanlaşması ve istenilen seviyeye çıkmakta zorlanması, böyle bir ihtiyacın ortaya çıkmasına neden olmuştur. Örneğin bir gazetenin tirajı günde 500.000 olsun. Bu gazetede yer alan bir basın bültenini okuyacak kişi sayısını bu oranın 5/1’inden az tutun. Zira hem bu kadar “reel” tiraja sahip olan bir gazete yok, hem de gazetenin içindeki ilgili bülteni okuyacak bir kitle. Bu, dönüşüm oranının da beklenilen düzeyin altında olmasına neden oluyor.

Dijital PR’ın daha iyi anlaşılabilmesi için birkaç kavramı açıklamak gerekiyor. Bunlar, dijital PR’ın anahtar kelimeleridir.

SEO

Search Engine Optimization. Arama motorlarında ilgili kavram, kelime ve söz öbeklerinin ilk sırada veya ilk sayfada görüntülenmesini sağlayarak Web sitelerinin trafiğini artırmaya yönelik çalışmalara verilen genel bir isimdir. SEO çalışmaları, arama motorları üzerinden yapılır ve web sitelerinin hitlerini artırmak amaçlanır.

Google AdWords

Bugün neredeyse pek çok reklam, AdWords aracılığıyla yapılmaktadır. Google aramalarında en üstte yer alan yeşil reklam alanlarının birçoğu Google AdWords ile yapılıyor. Hangi söz öbeğinde, hangi arama terimlerinde ve hangi aralıklarla yapılacağının önceden belirlendiği bu yöntemle hedef kitle analizini çok daha doğru yapmak mümkün. Fakat hedef kitle için çok daha sağlıklı bir alan var: Google Analytics

Google Analytics

Önceden özel ve paralı bir sistem olan Analytics, Google tarafından alınmasından sonra site sahiplerine ücretsiz hizmet vermeye başlamıştır. Oldukça kapsamlı bir program olan Google Analytics, siteye nasıl giriş yapıldığını, hangi bölgelerden girildiğini, ziyaretçilerin hangi sayfaları okuduğunu, bir sayfayı okuduktan sonra hangi sayfalara yöneldiğini, ortalama oturum süresini, ziyaretçi başına oturumun rakamını, Google’da ne aratılarak gelindiğine dair çok geniş bir yelpazede veri sunmaktadır.

Alexa

Bu hizmet ise sitenin diğer siteler ile kıyaslamasını yapan, ülke içi ve global sıralamasını gösteren bir Web hizmetidir. Örneğin bir sitenin Türkiye sıralamasını ve ülkede en çok ziyaret edilen siteleri Alexa üzerinden öğrenmek mümkündür.

Sosyal Medya

Web sitelerinin ziyaretçi sayısını artırmanın en etkili yolu, sosyal medyadır. Sosyal medya, gittikçe artan alternatifleri ile trafiği artırma konusunda rakipsiz hale gelirken inovatif yönüyle de vazgeçilemez olmuştur. Bugün, 7 milyara yaklaşan nüfusun 4.02 milyarı internet erişimine sahip. 3.19 milyarı aktif sosyal medya kullanıcısı. 5.13 milyarı mobil kullanıyor ve 2.95 milyarı mobil sosyal medya kullanıcısı.

4.02 milyar internet kullanıcısı, dünya nüfusunun %53’ü
3.19 milyar sosyal medya kullanıcısı, dünya nüfusunun %42’ si
5.13 milyar mobil kullanıcısı, dünya nüfusunun %68’ i
2.95 milyar mobil sosyal medya kullanıcısı,dünya nüfusunun %39’unu ifade etmektedir.

Mobil Devrimi

Bugün, teknolojide mobilin devrimine şahit oluyoruz. 2009 yılında mobilden internet erişimi %1 dahi değilken bugün internete girenlerin %52.2’si mobilden giriyor. Bu trafiğin tek hakimi ise Android. İnternet erişiminin %73.5 gibi büyük bir oranı, Android yüklü telefonlardan sağlanıyor.

Weble Entegrelik

Çok sayıda sosyal medya aracı olmasına rağmen bugün weble entegre halde çalışan sosyal medya araçlarının sayısı hayli az. Örneğin Facebook, bu konuda öne çıkan bir medya aracı. Instagram ve Twitter ise Facebook’u daha geriden takip ediyor. Bu, yönelimleri de değiştiren bir olgu.

Trendler Ne Yönde?

Bugün dünyaca ünlü pek çok gazetenin kağıt olarak basılmadığını görüyoruz. Yine pek çok haber sitesinin içeriklerine gazeteden daha çok değer verdiğini de. Zira gazeteler gündemi takip etmekten uzaklar. Günümüz anlık olayların tesirinde şekilleniyor ve gazeteler bu anlık olayları pratik olarak takip edemiyorlar. Resmî gazete ise 90 küsür yıl sonra artık basılmayacak.

Hedef: Big Data

Bugün pek çok kurumun Big Data peşinde olduğunu görüyoruz. Hedef kitle analizini, uygulamalar üzerinden saptamak, akıllı telefonlar üzerinden ihtiyaçları belirlemek ve hatta günlük konuşmalardan nokta atışı tespit etmek Big Data’nın bir parçası. Bunun için bugün pek çok kuruluşun çeşitli yeniliklere başvurduğunu görüyoruz. Mesela Amazon’un Alexa’sı. Amazon’un çıkardığı Alexa isimli uzaktan ses yordamıyla kontrol edilen bu cihaz bulunduğu yerdeki ihtiyaçları birer Data haline çevirerek Amazon’a sunuyor. Bilgi almak için girdiğiniz bir sitede karşınıza dün arkadaşınıza WhatsApp üzerinden gönderdiğiniz bir tuniğin çıkması elbette tesadüf değil.

Big Data, kara düzen bir pazarlama stratejisine karşı çıkıyor. Hedef, tam isabet bir pazarlama stratejisi. Bunun için de istatistiklere büyük iş düşüyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.