Ekonomi

Egemen İdeoloji Tezi Nedir?

Egemen ideoloji tezi, her tarihsel dönemin, içinde bulunulan zamanın baskın ve egemen ideolojileri tarafından yönetildiğini ifade eden bir yaklaşımdır. Egemen ideoloji tezi, Karl Marx’ın ortaya attığı bir tezdir.

Egemen ideoloji tezi nedir? Egemen ideoloji tezi kime aittir? Egemen ideoloji tezi neyi açıklamaktadır?

İdeoloji: Bir toplumda veya bir devlette zenginliğin, mevkinin güç veya yetkinin mevcut ya da istenen düzenlenişini desteklemek ya da haklılaştırmak amaçlı birbirine bağlı bir dizi inanç, değer, yargı ve düşüncelere denilmektedir.

Toplumun genel kurallarına ve değer, yargı ve birikimlerine doğrudan kaçınılmazlık ve doğallık özellikleri getiren Egemen İdeoloji Tezi, bir bütün halinde kültüre de yoğun bir şekilde nüfuz etmektedir.

Herhangi bir dönemde, bir toplumda tek bir ideoloji yoktur. Egemen ideoloji ise karşıt ideolojiler tarafından çevrilmiştir. Marx’ın toplum modeli; egemen ideoloji ile ona karşı çıkan karşıt ideolojiler etrafında şekillenen sınıf çatışmasına dayanmaktadır.

İdeoloji Ne Demek?

 

Dünya üzerinde meydana gelen olaylara ya da gelişmelere bakıldığında esasen hepsinin belirli bir dönemin ürünü olan ideolojiler çerçevesinde şekillendiğini görürüz. Siyasi ve ekonomik gelişmeler; askeri ve idari olayların hemen hemen hepsinde dönemin baskın yani egemen ideolojinin etkisi vardır.

Örneğin İktisat, Egemen ideoloji tezini açıklamak için güzel bir alandır. İktisadın babası ve kurucusu sayılan Adam Smith’in tüm teorileri, kuralları ve iktisada dair tüm ayrıntıları istisnasız tüm devletler tarafından kullanılıyordu. Fakat faiz ve tüketimi hesapları arasına almaması, klasik ekonomik modelin çöküşü olan 1929 Ekonomik Krizinde kendini ortaya çıkarmış ve klasik ekonomiye olan sarsılmaz inancı yıkılmıştır.

Egemen ideoloji tezini yukarıdaki örnekle açıklayabiliriz. Bu tezin, daha çok ekonomi alanında olması ise Marx’ın kendi ekonomik modelinde tezine önem vermesidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.