MimariTarih

Evliya Çelebi Gözünden Mostar Köprüsü

Neretva Nehri üzerinde Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılan Mostar Köprüsü, 1993’te Bosna savaşında yerine geçici bir köprü yapıldı. 1997’de eski haline uygun olarak yeniden inşasına başlandı ve Ağustos 2003’te kilit taşı yerleştirildi. 23 Temmuz 2004’te açılan köprü, eski Mostar şehriyle birlikte 2005’te Dünya Mirası Listesi’ne eklendi.

17. Yüzyılda yolu Mostar şehrine düşen Evliya Çelebi, Mostar Köprüsü’nün bundan üç buçuk asır önceki halini dünyaca ünlü seyahatnamesinde dünyanın bütün büyük köprülerini gördüğünü ama Mostar’daki kadar güzel köprüye hiçbir yerde rastlamadığın ifade ediyor.

“Seyrine doyum olmaz bu köprüyü, Sultan Süleyman Han’nın fermanı ile Abdulmennan Ağa oğlu Koca Mimar Sinan inşa etmiştir. Gökkuşağı gibi gökyüzüne boy salıp bir kayadan diğer kayaya bir kemer yapmıştır ki, güya cennet benzeri Bağdat’ta bulunan Tak-ı Kisra’dır. Mostar şehirinin ortasından akan Neretva Nehri’nin üzerinde ki köprü bina olunup iki başı kale gibi yapıldı ki şehirin bir tarafından diğer tarafına bu köprüden başka yerden geçmek hiçbir şekilde mümkün değildir.”

“Şimdi şöyle bilsinler ki bu günahkar kul, hakir Evliya bu vakte gelinceye kadar 27 yıl durmadan seyahat edip 16 padişahlık yeri gezip dolaştım…
Ancak bu anlatılan bütün köprülerden seyretmeye değer ve daha ibret verici, eşsiz ve benzersiz olanı Mostar Köprüsü’dür. Arap, Ecem, Rum’a Firengistan’da Belh ve Buhara’ya kadar seyahatımız vardır, bu hakir kul öyle muhteşem bir köprüyü yeryüzünde görmedi. Gerçi daha önce adı geçen Batman Köprüsü ile Hasankeyf Köprüsü’de oldukça sanatlı köprülerdir ama bu Mostar Köprüsü göklere baş kaldırmış bir kayadan diğer kayaya tak-ı havarnak atılmış bir göz yüksek köprüdür”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.