Tarih

Moğol İstilası Sırasında Anadolu Halkını Koruyan Teşkilatlar Nelerdir?

Kösedağ Savaşı’nın kaybedilmesinin ardından beylikler bağımsızlıklarını ilan etmiş, Sivas, Erzincan ve Kayseri gibi şehirler tahrip edilmiştir. Savaşın ardından Anadolu Selçukluları yıkılma sürecine girmiştir. Anadolu toprakları kısa bir süre sonra Moğolların tahakkümü altına girmiş ve Anadolu’nun birliği ve huzuru bozulmuştur. Öte yandan Anadolu’daki ticari canlılık ve bilim-kültür alanındaki faaliyetler oldukça azalmıştır. Moğol İstilası sırasında Anadolu halkını koruyan ve onların can ve mal güvenliklerini sağlayan çeşitli teşkilatlar vardı: Bunlar çeşitli isimlerle anılmıştır.

  • Abdalan-ı Rum: Anadolu dervişleri teşkilatı.
  • Bacıyan-ı Rum: Anadolu kadınları teşkilatı
  • Feteyan-ı Rum: Anadolu gençler teşkilatı.
  • Gaziyan-ı Rum: Anadolu gazileri teşkilatı.

Bunlardan en önemlisi Bacıyan-ı Rum’dur. Bacıyan-ı Rum teşkilatı, Ahi Evran’ın eşi Fatma Bacı önderliğinde kurulan ve ”eşine, işine, aşına dikkat et” prensibi ile hareket etmiştir. Bu teşkilat; sosyal, mali, dini ve hatta askeri yönü olan çok kapsamlı bir teşkilattır.

Anadolu’nun yabancı bir kuvvet tarafından zapt edilmesi, Anadolu halkının tepkisine neden olmuş ve Moğol İstilası, Anadolu halkı tarafından kabul edilmemiştir.

Tıpkı Kurtuluş Savaşı‘nda Anadolu halkının Fransız, İngiliz, Yunan ve İtalyan işgallerini kabul etmemesi, Kuvay-i Milliye ruhunun ortaya çıkması ve düşmanlara karşı topyekün bir mücadele verilmesinde olduğu gibi Moğol İstilasında da böyle teşkilatlanmalar ortaya çıkmıştır. Doğal bir sonuç olarak ortaya çıkan bu teşkilatlar, Anadolu halkının birlik ve bütünlüğüne katkı sağlamış ve milli bilinci ayakta tutmuştur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.