Spor

Futbolda Ölü Yaprak Vuruşu Nedir? Nasıl Yapılır?

Futbolda ölü yaprak vuruşu nedir, nasıl yapılır? Daha önceki yazılarımızda futbolla ilgili çeşitli konu başlıklarından söz etmiştik. Bu yazımızda ise kısaca ölü yaprak vuruşundan söz edeceğiz.

Ölü Yaprak Vuruşu Nedir?

Futbolda oldukça estetik vuruşlardan olan ölü yaprak vuruşu teknik açıdan da oldukça zordur. İki türlü çeşidi vardır. Öncelikle ilk çeşidini açıklayarak konuya başlayalım.

Birinci Çeşidi

Genelde kaleye yakın mesafeden barajın üstünden yapılan kesme vuruşlara denir. Bu ismi almasında, topun barajın üstünden geçtikten sonra bir yaprak gibi süzülerek ilerlemesi etkili olmuştur.

Estetik açısından son derece güzel olan bu vuruşlar ayrı bir ustalık ister. Nitekim dünyada bu vuruşu yapabilecek seviyede futbolcuların sayısı hayli azdır.

Ölü Yaprak Vuruşu Nasıl Yapılır?

Öncelikle bu vuruşun yapılabilmesi için serbest vuruş noktasının kaleye çok uzak olmaması gerekir. Ceza yayının maksimum 5-6 metre gerisinde olmalıdır. Diğer türlü top haliyle çok yavaş gideceğinden kaleci için kolay bir kurtarış olabilir.

Bu vuruşlarda plase ya da kesme adı verilen şutlar tercih edilmelidir. Topun dibine girip, barajı kıl payı aşacak şiddette topa dokunun. Topa kaleye gidecekmiş gibi değil de barajı aşabilecek şiddette ve açıyı da iyi ayarlayacak şekilde vurun. Bu sayede top, barajı aştıktan sonra hafif plaseli bir şekilde süzülerek kaleye yönelecektir. Kalecinin uzanamayacağı köşeye (boş bıraktığı köşeye) yapılan bu şutlar yüksek ihtimalle golle sonuçlanacaktır.

Ancak bir kez daha belirtelim ki bu vuruş tekniği çok ama çok zordur. Andrea Pirlo gibi sayılı yetenekteki oyuncular bu vuruşu ustalıkla yapabiliyorlardı ancak günümüzde bu yeteneklerin sayısı hayli az. Örneğin Sergen Yalçın’ın Fenerbahçe forması ile Kocaelispor’a attığı gol bunun en güzel örneğidir.

İkinci Çeşidi

Genelde topa ayağın üst kısmıyla çok ama çok sert biçimde (abanmak) yapılan şutlardır. Top, havada belli belirsiz bir yön izleyerek kalecileri şaşırtır. Top, her ne kadar kalecinin ilk pozisyon aldığındaki yere gitse de ters ayakta yakalanacağı için oldukça zor bir şut olacaktır.

Bu ikinci tip ölü yaprak vuruşları, ilkine göre oldukça kolaydır. Burada topa vuruş açısı ve rüzgar gibi faktörler de önemlidir. En az ilki kadar göze hoş gelen ve estetik açıdan mükemmel gollerdir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.