Siyaset

Geyik Avı Oyunu Nedir?

Realizmin altın kurallarından olan kendi başının çaresine bakma ilkesini Amerikalı siyasetçi ve aynı zamanda Neo-realizmin kurucusu sayılan Kenneth Neal Waltz, ünlü Geyik Avı Oyunu ile açıklamıştır. Buna göre;

Açlıkla yani hayatta kalma savaşı (realizme göre devletlerin nihai amacı) ile karşı karşıya kalmış beş kişi bir araya gelir ve açlıklarını giderebilecek bir geyik avlamaya girişirler. Geyik avı için ortaklaşa bir tuzak hazırlarlar. Fakat bunlardan bir tanesi için tavşan avlamak yeterlidir. Bu kişi geyik için tuzak kurulduğu sırada avlanma mesafesine yaklaşan tavşanı avlamayı tercih eder. Böylelikle beş kişiden ayrılan bu kişi kendi açlığını gidermiş olsa da, geyiğin kaçmasına sebep olur.

Bu örnek bizlere fiili olarak uluslararası ilişkilerde iş birliği ve kolektif hareket etmenin –realizme göre- imkansız olduğuna vurgu yapar. Devletler kendi çıkarları ve gelecek kaygıları için ortaklaşa bir hareket ve alınmış, çoklu bir karardan ayrılabilirler. Bu devletlerin her ne olursa kendi başının çaresine bakma prensibiyle doğrudan alakalı bir durumdur.

Fakat bu durumda her devletin kendi güvenliği ve geleceği söz konusu olduğunda dolayı bunu sağlamak için atılan her adım diğer devletler için bir risk unsuru taşıyacaktır. Devletler, kendi geleceklerini güvence altına almak zorundadırlar fakat uluslararası ilişkiler devletlerin aldıkları kararlarında diğer devletleri de gözetmesi ön koşulunu ortaya koymaktadır. Bu örnek, güvenlik ikilemi (güvenlik ikilemi) olarak adlandırılan krizin ortaya çıkması açısından da oldukça önemlidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.