Görgü Kuralları: Birisiyle Konuşurken Telefonla Oynamayın
Türk kültürünün en önemli parçalarından biri de hiç şüphesiz görgü kurallarıdır. Görgü kuralları, yöremizden yöremize değişiklik gösterse de genel bir tablo içinde birbirine benzemektedir. Bu başlık altında paylaşacağımız onlarca görgü kuralından ilki, birisiyle konuşurken telefonla oynamamaktır.
Telefon, hepimizin malumudur ki gündelik hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir. Birisine mesaj atarken, birisini aramamız gerektiğinde ya da vakit geçirmek istediğimizde imdadımıza yetişen son yüzyılın en büyük icatlarından biri olan telefon, ne yazık ki ikili ilişkilerimize zarar veren bir aygıt haline gelmiştir.
Öyle ki zaman ve mekan farkı gözetmeksizin telefonlarla içli dışlı olabiliyor, hiç kimseyle konuşmadan da ihtiyacımız olanları telefonlar üzerinden giderebiliyoruz. Hal böyle olunca telefon bir “organ” haline geldi. Vücudumuza sonradan dahil olan bir aksesuar.
Mesela karşılıklı oturup çay içtiğiniz arkadaşınızla elinizdeki telefona bakarak sohbet edebiliyorsunuz ancak bazen herkes sizin gibi düşünmüyor. Diğer zamanlarınızda ne kadar telefonla uğraşırsanız uğraşın ama karşınızdaki kişi sizle, önemli ya da önemsiz, bir şeyler konuşuyor veya konuşmak istiyorsa önceliği ona verin.
Telefonla oynadığınız zaman karşınızdaki insanın da motivasyonu bir anda düşüyor ve sizle daha fazla konuşmak istemiyor. Günümüzün en önemli problemi olan iletişimsizliğin temel nedeni de esasen artan telefon ve sosyal medya kullanımıdır.
Telefonlarınızı hayatınızdan tamamen çıkarın demek çok mantıksız ama telefonlarınızı yerinde ve zamanında kullanmanız gerekir. Örneğin birisiyle konuşurken ondan bir süre uzaklaşın. Telefondan elde edeceğiniz dostluklar uzun sürmeyecektir veya güldüğünüz bir videoyu daha sonra da izleme şansını bulacaksınız ama aynı kişiyi bazen aynı hislerle bulamayacaksınız.