Halkla İlişkiler

Haber Redaksiyonu Nedir?

Bir haber metninin okuyucu tarafından akıcı ve bir solukta okunabilmesi için içeriğinin düzgün ve belirli formatlara göre düzenlenmiş olması gerekir. Haber metinlerinin düzenlenmesi işine “haber redaksiyonu” denir. Haber redaksiyonu nedir? Haber redaksiyonunda Nelere dikkat etmeli?

Bir sözcükteki yazım yanlışının düzeltilmesi, bir cümlenin kısaltılması, uzun ya da anlaşılması güç bir sözcüğün daha anlaşılır ya da güncel bir sözcükle değiştirilmesi türündeki değişikliklere “redaksiyon” denir.

Tecrübeli muhabirler haberlerini kontrol etmeden göndermezler. Bunun için haberlerini yeniden okur, sözcük hatalarını denetler, seçilen sözcük ve cümleleri yeniden değerlendirir, haberde adı geçen kişileri tekrar kontrol eder, tarihleri ve detayları yeniden haber için aldığı notlara bakarak doğrular. Her şeyin doğruluğundan emin olduktan sonra ve ellerinden gelenin en iyisini yaptıklarına kanaat getirdikten sonra haberlerini editörlere gönderirler. Haberlerin ikinci bir göz tarafından yeniden okunması için zaman olmadığı durumlarda; muhabirler, haberlerini daha az dikkatle denetleyerek ya da gözden geçirmeye fırsatı bulamadan haber merkezlerine gönderirler. Kimi zaman editörler de haberleri gözden geçirecek zamana sahip olmayabilirler.

Aceleye getirmenin söz konusu olduğu böyle durumlarda hata yapma olasılığı aceleye getirme oranıyla paralel doğrultuda artar.

Dikkatli bir redaksiyon, haber metinlerindeki şu hataları yakalayabilir ve düzeltebilir;

– Cümle içinde yanlış anlamda kullanılan sözcükler,
– Yanlış yazılmış sözcükler,
– Ağdalı, fazla yazılmış, tekrar anlamı taşıyan sözcükler,
– Muğlak, belirsiz sözcükler,
– Etkisiz sözcükler,
– Uzun tamlamalar,
– Jargon olan, anlaşılmaz sözcükler,
– Teknik sözcükler,
– Karışık ve anlamsız sözcükler haber metinlerinden ayıklanabilir ve haber metni, daha anlaşılır, daha sade ve daha doğru bir hale getirebilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.