Düşünce

Her Kitaptan Bir Şeyler Öğrenmek Gerekir

Hepinizin malumudur ki Türkiye’de kitap okuma oranları sevemediğim gelişmiş ülkelere oranla epey düşük. İnsanlarımız kitap okumayı sevmiyorlar. Sadece Türkiye’nin sorunu değil tüm Doğu ülkelerinin özellikle de Ortadoğu ülkelerinin en önemli sorunlarından biridir kitap okumamak. Bir kitap okuyup hayatının  değişmesini beklemek aptallıktan öte bir şey değildir ve aynı zamanda yazarların ellerinde sihirli değnek olmadığı için insanlar her zaman bir yazarın tam anlamıyla ne demek istediğini, bir şairin satırlarında ne kastettiğini anlamayabilirler.

Bana bir kitapla hayatın değiştiğine dair konuşma veya görüşler bir şehir efsanesinden öteye gitmemektedir. İnsan bir kitaptan çok şey öğrenemeyebilir ama her kitaptan bir şey öğrenebilir. İnsan her okuduğu kitaptan bir şeyler öğrense bile bu büyük bir aşama kaydetmek demekti. Çoğumuz okuduğu bir kitaptan ne anladın sorusuna cevap vermeyi bırakın yazarının ismini dahi unutuyoruz ve bu sıklıkla kendini tekrar eden bir durum olarak karşımıza çıkıyor.

Bazı kitaplar her ne şekilde berbat bir kurgu ve anlamsız düşünce topluluklarından bir araya gelmiş olsa dahi yine de o kitaptan da bir kelimelik özet çıkarmamız gerekecektir. Okumanın popüler kültürün bir parçası olma serüveni 21. yüzyılın en moda hastalığıdır. Kapak fotoğrafını her türlü sosyal medya platformundan teşhir etmek olmamalıdır kitap okumak. İnsana fotoğrafını çekmekten başka değerler katmalıdır kitaplar.

Örneğin Orhan Kemal okuduğunuzda münbit Çukurova topraklarına özlem duymalısınız, Amin Maalouf okuduğunuz zaman ağzınızda mistik bir telvenin tadı kalmalı. Sabahattin Ali okuduğunuz vakit, sevgiyi, aşkı son raddesine kadar hissetmiş olmalısınız. Okuduğumuz kitaplar üzerine yazılar yazmayı deneyin. Birkaç satır karalamak veya birkaç sayfa yazmak formatında olabilir. Kendinizce beğendiğiniz taraflarını, eleştirdiğiniz yanlarını, en sevdiğiniz cümlesini, sizi derinden etkileyen sahnesini yazın mesela. Bu sizi kitaplara daha çok bağlayacaktır. Okuduğunuz kitapları bir kez daha okumakta tereddüt etmeyin: Okuyun. Kitaplar da insanlar gibi her evresinde farklı tatlara, hazlara sahip canlılardır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.