İkinci Sanayi Devrimi (1875-1914) Nedir?
Sanayi Devrimi, sonuçları bakımından dünyada pek çok önemli şeyin başlangıcı olmuştur. İçinde yaşadığımız dünyanın baş döndürücü hızı, Sanayi Devrimi ile beraber olmuştur. Sanayi Devrimi’nin nedenleri ve sonuçlarını detaylı olarak yazılarımızda bulabilirsiniz. Bu yazımızda İkinci Sanayi Devrimi’nden, özelliklerinden ve içeriğinden bahsedeceğiz. İşte kısaca İkinci Sanayi Devrimi.
İlk Sanayi Devrimi, İngiltere’de baş göstermiş ve sanayinin kökenleri ve gelişmesi burada yani İngiltere’de atılmıştır. İkinci Sanayi Devrimi ise İngiltere’de değil Amerika’da yaşanmıştır. İkinci Sanayi Devrimi’nin tarihleri pek çok kaynakta 1875-1914 olarak geçmektedir.
İkinci Sanayi Devrimi’nde önde gelen sanayi kolları birinci sanayi devriminde olduğu gibi tarım ve minerallerden değil iletişim, ışıklandırma, enerji, eğlence ve tüketim mallarında, taşımacılık ve kauçuk, alüminyum ve sanayide kullanılan kimyasallar gibi yeni malzemelerdeki ani ve büyük değişim ve gelişmelerden ortaya çıkmıştır. Söz konusu bu faaliyetlerin kapsamı da oldukça geniş çaplı olmuştur.
Özellikle telefon, elektrik ve elektrikli motorlar, fotoğraf makinesi, kitlesel pazarlama, reklamlar ve otomobil gibi pek çok konu, sektör ve eğilimde büyük patlamalar yaşanmış ve bu dalgalar halinde büyümüştür.
Eğer üretim kârlı olacaksa, dev miktarlarda sermaye büyük, türdeş çıktılar üretebilecek kolaylıklara yatırılacaktır. Başka sanayi kolları da büyüklük, sermaye ihtiyacı, uzmanlaşma, üretim ve montaj sürecindeki kalite kontrolünün özelliklerini çok iyi bilmektedirler.
Düşük fiyatlar, yüksek kaliteli malları kitlesel anlamda üretme ve tüketme anlayışı İkinci Sanayi Devrimi’nin temel özelliklerinden biri haline gelmişti. Böylece yeni bir faaliyet yapısı ortaya çıkmış ve Amerikan ekonomisinin işleyiş biçimi haline gelmişti. Belli başlı faaliyetler, büyük mağaza zincirlerinde olduğu gibi, yönetimi merkezileşmiş, sayıları üç ila on arasında olan şirketler her bir faaliyetin köşe başlarını tutmuşlardı.
Bu tür bir gelişmenin olumlu yanı ise, Sanayi faaliyetlerinin gerçek gelire oranla inanılmaz derecede düşük fiyatlarla korkunç bir kitlesel mal akışı sağlanmış olmasıdır. Öte yandan, söz konusu bu dev şirketler fiyat düşürerek pazarda pay kapmak için büyük rekabetleri de göze almışlardır. Dahası, verecekleri ekstralar, kendilerine edindikleri tarzlar ve hediye olarak dağıtacakları şeyler konusunda da canla başla rekabet etmektedirler. Bu şirketler kapitalizmin yüksek tüketim aşamasının başarılarıdır.