Eğitim

Osmanlıca Öğrenmenin Pratik Yolları

Yüzlerce yıllık kitabeleri okumak ve tarihi hakkında en doğu bilgiye ulaşmak isteyen herkesin ilk uğrak yeri olan ve Fen Edebiyat Fakültelerinde okuyan öğrencilerin zorunlu olarak aldıkları, diğer bölümlerin seçmeli olarak seçtikleri Osmanlıca ya da en güzel tabirle Osmanlı Türkçesi.

Bunu öğrenmek husunda hükumet  de çok fazla çalışmalar yapmakta. Öğrenim yaşını ilk-orta okul seviyesine indirerek daha çabuk adapte olmaları ve eski dilini hatta dilinin harflerini daha iyi öğrenmeleri amaçlanmaktadır. Bunun tartışmaları şurada dursun, biz nedir bu Osmanlı Türkçesi ve biz bunu öğrenmek için hatta daha kolay öğrenmek için neler yapmalıyız ona bakalım.Osmanlı Türkçesi aslında sandığımız kadar zor değil diyebiliriz. 

Osmanlı Türkçesi Nedir?

Osmanlı devlet ve resmi yazışma dilidir. Bilimsel alanlarda Tarihi Türkiye Türkçesi denilmektedir.

13-20. yüzyıllar arasında Anadolu’da ve Osmanlı Devleti’nin hüküm sürdüğü yerlerde yaygın olarak kullanılmış olan, özellikle 15. yüzyıldan sonra Arapça  ve Farsçanın etkisinde kalan Türk yazım dilidir. Osmanlıca, Arap alfabesine, Fars ve Türk dilinden yeni sesler ilavesiyle oluşturulmuş, uzun tarihi boyunca kendine mahsus özelliklerle geliştirilmiş, çeşitli  yazı türleriyle bir sanat haline getirilmiş, kelime hazinesi günümüz Türkçesinden çok daha  zengin bir yazı dilidir. 

Osmanlıca;

  1. Temel Osmanlıca (Osmanlı Türkçesi)
  2. Osmanlı Paleografyası
  3. Osmanlı Diplomatikası (Osmanlı İnşa Dili, Vesika İlmi)

olarak üç ana başlık halinde ele alınmış ve bu doğrultuda yorumlanmıştır. Daha alt seviyede, sınırlı bir amaç için kullanılacak, basit metinlerden oluşan Osmanlıca,  isteyen her kişi tarafından rahatlıkla öğrenilebilir. İhtisas Osmanlıcası adı verilen, çeşitli el yazılarını okuyacak kadar ileri düzeydeki Osmanlıca; bir uzmanlık işidir. Osmanlı diplomatikası çerçevesinde ele alınan, arşiv vesikalarının tahlil, tenkid ve değerlendirilmesini konu edinen Osmanlıca ise,paleografya teşkilat tarihi ve diplomasi başta olmak üzere, bir çok bilimle ilişkili, ayrı bir bilim dalı olarak kabul edilmektedir.

 

En Kolay Nasıl Öğrenilir?

Osmanlı Türkçesini ilk önce Arap harflerini öğrenmekle başlamalıyız, bu sizin pek fazla zamanınızı almayacaktır. Fakat Arap harflerine ek olarak bazı harfler de eklenmiştir. Daha sonra okunuş şekilleri ile alakalı size verdiğimiz videolar doğrultusunda ilerlemelisiniz. Fakat bununla da sınırlı kalmayacak ve işin teorisine girdiğinizde işiniz az da olsa zorlaşacaktır. Çeşitli Arapça Dil bilgisi de Osmanlıcaya girmiştir. 

 

Kolay metinlerden başlanmalı ve onu yavaş yavaş ve sindirerek okunmalıdır. O metinleri yazıya dökmek hatta üşenmeden teker teker yazmak size fayda sağlayacaktır. 

Biliyoruz ki Osmanlıca da kendi içinde kolaylığına göre kademeler halinde yükselmektedir. Evet bu seviyeler biraz zaman almakta.  Fakat bunu daha fazla aşina olmak ve pratiğe dökmek için çok fazla metin okumak hatta kitaplar okumak gerekmektedir. Devamlılık en önemli etkendir. Eğer arada bakar ve unutulacak mesafeler araya girerse bu size fayda sağlamayacaktır. Günümüzde ise çok fazla kurs ve eğitim veren kuruluşlar mevcut kendinizi oralar ile de destekleyebilirsiniz. 

Sadece mezar taşları için  değil tarihimiz hakkında en doğru bilgiler almak için belki de en güvenilir yol. Denildiği üzere  zor değil, fakat azim gerektirmekte. Bunun ise en kolay yolu istemek. Çok fazla metin okumak ve pratik yapmak. Hatta okuduğunuz metinleri yüksek sesle okumalı ve başkalarına dinlettirmelisiniz. Ve böylece siz bile fark etmeden çok daha uzun yol alacaksınız.

Kolay gelsin.

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.