Halkla İlişkiler

İletişimde Kaynak Nedir?

Bir iletişim sürecinde, iletişimin başlamasına neden olan/yol açan kişi, grup, örgüt olması gerekmektedir. Bunların aktarmak, paylaşmak istediği duygu ve düşünceleri iletecekleri, bu duygu ve düşüncelerle etkilemek istedikleri bir kişi ya da grup bulunmaktadır. İşte duygu ve düşüncelerini, çeşitli iletişim şekilleriyle karşısındaki kişi ya da kişilere aktarmaya çalışan veya aktarmak için harekete geçenler “kaynak” olarak adlandırılıyor.

En kaba tabirle kaynak “algılama, düşünme, seçme ve yorumlama süreçlerinde ürettiği anlamlı iletileri simgeler halinde gönderen kişi ya da kişilerdir.”

Bir başka ifadeyle kaynak, algılama, seçme, düşünme, yorumlama süreçlerinde ürettiği anlamlı iletileri simgeler aracılığı ile gönderen kişi ya da kişilerdir.

“Kaynak konuşan, yazan ya da bir hareket yapan bir birey ya da bir reklam politikası formüle eden bir grup ya da bir sorunu çözen bir bilgisayar olabilir.”

Örneğin çocuğuna masal anlatan bir anne; herhangi bir köşe yazarının yazısı; bir mitingde konuşan politikacı kaynak olarak gösterilebilir.

Her üç örnekte de kaynak konumundaki kişiler duygu ve düşüncelerini konuşarak, yazarak karşısındaki kişi ya da kişilere aktarmakta, onları bu yolla etkilemeye çalışmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.