Eleştiri

İstiklal Marşı’nda Geçen Kelimelerin Dahi Anlamını Bilmiyoruz!

Henüz İstiklal Marşı’nda geçen kelimelerin ne anlama geldiğini bile bilmiyoruz. İstiklal Marşı, her ders kitabının olmazsa olmazı milletimizin onur nişanesi. Fakat Akif’in o dönemde yazdığı kelimelerin anlamını bilen kaç kişi var? Kaç kişi o kelimelerin anlamını araştırıp merak ediyor? İnternet çağında olduğumuz bu devirde birkaç saniye sürecek bir işlem için kaç kişi kendini yoruyor?

İstiklal Marşı sonuçta, herhangi bir metin olsa araştırmayalım, öğrenmeyelim. Her Pazartesi ve Cuma okulda, maç öncesi statta, saygı duruşundan sonra okuduğumuz mukaddesatımız saydığımız İstiklal Marşı’nın anlamını bilememek beni fazlasıyla üzüyor. Bilmemek değil de öğrenmeye çalışmamak daha üzücü.

Mesela “Garbın afakını sarmışsa çelik zırhlı duvar” deyince Akif ne anlıyoruz? Vecd ile bin secde eder varsa başım derken vecdin ne olduğunu biliyor muyuz? Araştırıp öğreniyor muyuz?

Kabul edelim ki Akif’in yazdığı dil Arapça ve günümüz Türkçesine göre kullanımı eski kelimelerden oluşuyor. Benim kastettiğim de zaten tüm eski Arapça kelimeleri öğrenme zorunluluğu değil. Bir ulusun küllerinden doğmasını abideleştiren bir şaheserde geçen kelimelerin yazılan dilin vatandaşlarınca bilinmemesi. Öğrenilmek istenilmemesi aslolan.

Bana göre, anlamını bilmeden İstiklal Marşı’nı okumak, ruhsuz bir metin okumak, duygusuz bir şiir okumak gibi. Herhangi bir anlam ifade etmiyor. Oysa İstiklal Marşı’nı yaşayarak, bir neslin yeniden dirilişini iliklerimize kadar hissederek okumalıyız. Ruhsuz A Milli Takımı oyuncuları gibi değil Ampute milli takımı gibi okumalı ve dahi okuduklarımızı anlamalıyız.

Üstelik çok fazla efor sarf etmeye gerek yok. Elimizin altındaki cep telefonlarından birkaç tuşla ulaşmak istediğimiz bilgilere ulaşabiliyoruz.

Bu konuda Milli Eğitim Bakanlığından naçizane tavsiyem İstiklal Marşı’nın altına, kullanımı eskiyen ve bilinmesi güç kelimelerin anlamlarını belirten mini bir sözlük koymaları. Yıldız imleci ile belirtilen kelimelerin hemen altta açıklamaları yer almalı. Böylece en azından İstiklal Marşı’nın anlamını öğrenmiş çok daha iyi kavramış oluruz.

Bu konuda bize düşen yegane görev, İstiklal Marşı’nda geçen tüm eski kelimelerin anlamlarını yazmaktır. Garp ve Afak kelimesi ile başladık. Devamında tüm bilinmeyen ve eski kelimeleri bu başlıkta toplayacağız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.