Sosyoloji

Jean Baudrillard Simülasyon Kavramı Nedir?

Jean Baudrillard’ın Simülasyon kavramı temelde Batı’ya yönelik bir eleştiriyi içermektedir. Batı, dünya toplumlarını modernleşerek bu modernleşmeyi çevre ülkelere ihraç etmektedir. Modernite ise toplumların kültürlerinde ve yapısal özelliklerinde çözülmeleri ve değişimleri meydana getirir. Fakat bu değişim yalnızca çevre ülkeleri değil, Batı’nın kendisini de etkilemektedir. Batı, moderniteyi çevre ülkelere ihraç ederken farkında olmadan kendisi de çözülmeye ve asimilasyona uğramaktadır. Bu anlamda Batı’nın da kendi özgün yapısı ve kültürünün zaman içinde değişime uğrayıp giderek yok olmaya başladığı söylenebilmektedir. Batı’nın değerler sistemi, onun ilerleme ve gelişme hedefleri karşısında gittikçe yok olmaktadır.

Bu noktada Jean Boudrillard Batı toplum ve kültürünün özgün yapısının artık yok olmaya yüz tuttuğunu ve bu duruma çözüm olacak herhangi bir şey üretemedikleri için kendi simülasyonunu oluşturarak kendisini yeniden ürettiğini ancak bu yeniden üretimin Batı’nın kendi sonunu yarattığını belirtmektedir. Daha açık bir ifadeyle Boudriallard’ın simülasyon kavramına göre Batı, yeni bir toplumsal yapı inşa ederken kendi özgün yapısını yok etmektedir, Boudrillard ise bu duruma simülasyon adını vermiştir.

Kaynakça

Kurtdaş, M. Ç. (2018). Jean Baudrilliard’ın Simülasyon Kuramında Kitle İletişim Araçları ve Toplumsalın Sonu. Hitit Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi11(3), 2012-2023.

Baudrillard, J. (1998). Simülakrlar ve Simülasyon. Çev. Oğuz Adanır, Dokuz Eylül Yayınları, Ankara.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.