Gündem

Kendi İşinizin Patronu Olabilirsiniz. Nasıl mı?

Kendi işini kurmak, kendi işinin patronu olmak her vatandaşımızın can-ı gönülden istediği bir şey. Peki herkes kendi işinin patronu olabilir mi? Herkesin kendi içinin patronu olması yolunda yerine getiremediği bazı şeyler var. Niyetleri ya da bu yolda gereken adımların atılmaması kişilerin kendi işini kuramaları için yeterli bir engel. Kendi işini kurmak, kendi işinin patronu olmak için ne yapmak gerekir? Maddeler halinde sıralayalım.

İlk Önce Başarılı Bir İş Planı

Kafanızda belirlediğiniz iş modelini artısıyla eksisiyle değerlendirmek, piyasa araştırması yaparak kafanızda belirlediğiniz modeli uygulamaya koyarken ne gibi zorluklarla karşılaşabilirsiniz gibi alternatif tüm senaryoları bir kağıda ya da bilgisayara yazmakta fayda var. Tabi kendi işini kurmak isteyen bir insanın, yedeği konumunda birkaç iş modeli daha olmalı. Çok istediğiniz bir iş modeli, sizin sandığınız kadar kolay olmayabiliyor. Rakip analizi yapın. Swot Analizini iyi yapın. Proje bazlı çalışanlar için en önemli analizlerden biri budur: SWOT Analizi.

Bilenlere Sorun, Onlardan Yardım Alın

Kafanızda belirlediğiniz iş modeline “tamam” dediğinizde, bu işi hali hazırda yapan insanları bulun. Araştırmalar ve istatistiki bilgiler sizi yanıltıyor olabilir. Bu sebepten bir bilene bu işi yapma konusunda ne zorluklar, ne incelikler veya bu işin ne gibi püf noktaları var gibisinden sorular sorarak kafanızdaki şemanın tüm eksik noktalarını tamamlayın.

Maddi Destek Bulma Yöntemlerini Arayın

Bunun için en güzel ve yararlı yöntem, kafanızda yer alan iş modelini güzel bir sunumla, slayt ve videolarla destekleyip birilerine anlatmak ve sunmaktır. Tabi şunu kabul etmek gerekir ki böyle yaparak kendi işinizi kurma ihtimaliniz oldukça az: %5 dahi yoktur ama denenebilir.

Eğer öğrenciyseniz okullar girişimci ve kendilerine de yarayacak (Exellent Theory) aktiviteleri desteklemeyi severler. Böylece okulun fonundan yararlanabilirsiniz ama bahsettiğim gibi sunumunuz çok iyi olmalı, karşı tarafa projenizi alkışlatmanız gerekir.

Bankaya gidip yine projenizi anlatabilir, onlardan kredi talebinde bulunabilirsiniz. Yine bunun oranı da oldukça az: %10. Şayet projenize güveniz tam ise yakın çevrenizden başlayarak borç almaya başlayabilirsiniz. Bu yukarıda sayılan ihtimallerden daha olasıdır: %20. Bu üç yolu denediniz ve üçünde de ısrarcı olmanıza rağmen başarılı olamadıysanız geriye sadece bir yöntem kalıyor. Eğer çalışıyorsanız işinize devam edin ve sadece bu projeye odaklanın, kenara proje için para biriktirin. Belirli bir miktar para birikimi yapmışsanız arta kalanı ile bankaya “hazırda sermayem var deyip banka hesaplarınızı gösterebilirsiniz” bu bankanın size kredi vermesini kolaylaştıracaktır. Kenarda birikmiş paranız varsa çevrenizin size borç para vermesi de yine kolaylaşacaktır.

Eğer çalışmıyorsanız ve öğrenciyseniz bir işte çalışmanız ya da Work and Travel imkanlarını değerlendirmeniz oldukça iyi olacaktır. Yurtdışında biriktirdiğiniz para en iyi ihtimalle buradakinden fazla olacaktır. Süre kısıtlı ama denenebilir.

Alternatif yollar ve senaryoları daha da uzatabiliriz. Fakat bu yolda hepsinden daha önemli olan şey “sabır”. Projeniz gerçekten güzel ve takdire şayan olabilir ama heyecanla kendi işinizi kurma hayallerinizi baltalamayın. Sabır sabır sabır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.