Düşünce

Kibirlenmek Nedir? Neden Kibirleniriz?

Dünyada ilk işlenen günah kibirdir. Kibir büyüklenmek, diğerlerini hor görmek anlamına gelir ki yapılması halinde toplumsal ve sınıfsal düzende kargaşalara, kişiler arasında ihtilaflara yol açar. Kabil kardeşi Habil’i hor gördüğü için öldürmüştür. Ve ilk kan Kabil tarafından dökülmüştür. Ve yine ilk kan kibirden dolayı dökülmüş olmuştur.

Şeytan ise kendisinin ateşten yaratıldığını ve bunun için topraktan yaratılan insanoğlundan üstün olduğunu iddia etti, kibirlendi, kendisini büyük gördü ve Hz. Adem’e secde etmekten vazgeçti. Bu vazgeçiş ona sonsuza kadar uzaklaşmanın, ilelebet kötü kalmanın kapılarını açtı.

Neden büyükleniriz? Neden bir konu üzerinde uzman olduğumuzu ya da bir şeyler bildiğimizi sandığımızda bazılarını ya da bazı şeyleri küçük görmeye başlarız? Hiçbir mantıklı bir tarafı yok. İnsan doğuştan üstün yaratılmadığı gibi sonradan yaptığı ya da olduğu şeylere bakaraktan kibirlenmesi de yine oldukça mantıksız bir eylemdir.

Kibir, büyüklenmek midir? Evet, kendini hatta en büyük görmek de diyebiliriz. Arapça “k b ve r” harflerinden türetilerek meydana gelmiştir. “Kübra” örneğin büyük ve azametli demektir. En büyük olma ya da büyüklenme yalnız Allah’a mahsustur. Yaratılanın yaratıcısını hiçe sayarak büyüklenmesi ve içinde kibir tohumunu biriktirip büyütmesi zavallılıktır.

Öte yandan insanların büyüklenme eğilimi, başka hiçbir durumda görülemeyecek kadar çok ve isteklidir. O kadar çok ihtiraslanır ki insan sadece çevresindeki tüm insanlardan daha büyük olmayı onları her seferinde gerek bilgisi gerek de dış görünümü olarak ezmeyi hedefler. Bu insanın kurdudur. Başka bir insan, insanın kurdu olamaz. Kurt olsa olda insanın içindedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.