Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi

Kısaca Dağlık Karabağ Sorunu Nedir?

Çağdaş Türk ve Dünya Tarihinde hiç şüphesiz en önemli sorunların başında Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki Dağlık Karabağ sorunu yer alıyor. Gerek tarihsel bağlarımız nedeniyle gerekse Azerbaycan’ın haklı olması nedeniyle Dağlık Karabağ sorunu Türkiye’yi ilgilendiren ve Türk dış politikasına yön veren bir olay olmuştur. Peki Dağlık Karabağ sorunu nedir? Kısaca Dağlık Karabağ Sorunu şöyledir:

1988 yılında yani Sovyetler’in dağılmasına 3 yıl kala Azerbaycan’a bağlı olan Dağlık Karabağ Bölgesi, Ermenistan’a katılma yönünde bir karar aldı. Moskova yönetimi bu karara oldukça sert bir tepki gösterdi ama Sovyetler’in içinde bulunduğu ortamda müdahale şansı neredeyse oldukça azdı. Ermeniler de bunun farkında olarak böyle bir adım attılar.

Daha sonra Ermenilerin yoğun bir şekilde yaşadığı Dağlık Karabağ bölgesinde Ermeniler Azerbaycan’a karşı bir ayaklanma başlattı. Ayaklanmanın diğer gruplarla birleşmesi ve geniş bir alana yayılmasından sonra Sovyetler Birliği, Dağlık Karabağ bölgesini Azerbaycan’ın denetiminden alarak merkeze bağlı bir bölge konumuna getirdi.

Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki çatışmanın büyümesinden sonra Sovyetler Birliği, 20 Ocak 1990 tarihinde Azerbaycan’a girdi ve halk gösterilerine karşı güç kullanmaya başladı ve bölgede büyük bir katliam yaşandı.

Ermeniler müdahalenin ardından 1992 yılında Nahçıvan’a saldırdı ve Ağustos 1993 tarihinde Azerbaycan topraklarının 4’te 1’i Ermeniler tarafından işgal edildi. 1992 yılında Ermeniler tarihe “Hocalı Katliamı”nı gerçekleştirdiler. O tarihlerde Azerbaycan’ın Cumhurbaşkanı Ebulfeyz Elçibey’di.

Dağlık Karabağ Bölgesi

Azerbaycan’ın Eylül 1993’te Bağımsız Devletler Topluluğu’na (BDT) üye olmasının ardından Ermenilerin saldırıları durdu. Fakat işgal altındaki Azeri topraklarının boşaltılması ve Karabağ Sorunu hala günümüzde çözüme kavuşturulamayan sorunlar içerisindedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.