Araştırma

Kısaca Postkolonyal Teori Nedir? Öncüleri Kimlerdir?

Son yıllarda üzerinde oldukça fazla düşünülen ve farklı teorilere de kaynaklık eden postkolonyal teori 1980lerde görünür hale gelmiştir. Postkolonyal teori, kolonyalizmin etkilerini ve sonuçlarını inceleyen bir akademik yaklaşım olarak ortaya çıkmıştır. Kolonyalizme eleştirel bir yaklaşımla bakan postkolonyal teori, Avrupa sömürgeciliğinin etkilerini, sömürgeleştirilen toplumların tarihi süreç ve değişimlerini, kimliklerini ve kültürlerini ele alır. Bununla birlikte postkolonyalizm, kolonyalizmin sona ermesinin ardından bunun meydana geldiği ve etkilerinin sürdüğü bölgeler içinde gelişen, kültürel, siyasi ve toplumsal değişimleri ve bunların etkilerini inceler. Aynı zamanda postkolonyal teoriye göre sömürgeleşmemiş bir toprak parçasının yer yüzünde bulunmadığını ve neokolonyalizm sürecine ve sömürgeleşme sürecine maruz kalmayan hiçbir toprağın olmadığını iddia etmektedir.  Postkolonyalizmin geniş bir şekilde büyüyüp gelişmesinde bazı önemli isimler etkili olmuştur. Sadece akademik olarak değil kültürel ve siyasi açıdan da önemli bir teori olan postkolonyal teori şu an birçok düşünceye kaynaklık etmektedir. Postkolonyal teorinin öncülerinden bazıları şunlardır:

  • Frantz Fanon: Fanon, psikiyatrist, filozof ve yazar. Fanon, psikolojik ve politik bağımsızlığın önemini vurgulayarak, kolonyalizmin psikolojik etkilerini ve sömürgeleştirilmiş bireylerin kimlik arayışlarını inceler.
  • Edward Said: “Oryantalizm” adlı eseriyle ünlü olan Said, oryantalizm, Doğu’yu Batı’nın gözüyle nasıl algılandığını ve temsil edildiğini eleştirir. Said’in çalışmaları, Batı’nın Doğu’yu sömürgeleştirmek için kullandığı imge ve söylemleri analiz etmektedir.
  • Gayatri Chakravorty Spivak: Spivak, egemen ve sömürgeci söylemlerin altında ezilen ve temsil edilmeyen grupların sesini duyuramama durumunu inceleyerek postkolonyalizmde temsil ve kimlik konularını ele alır.
  • Hom iK. Bhabha: Bhabha, Bhabha, kültürel melezlik, kimlik ve yerleşik normların sorgulanması üzerine çalışır. Kültürel etkileşimlerin ve melezliklerin kolonyalizmin sonuçları üzerindeki etkilerini incelemektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.