Kolesterol Nasıl Ölçülür?
Bu yazımız sayesinde kolesterol nasıl ölçülür ve kolesterol testi nerelerde yapılır sorularınıza cevap bulabilirsiniz. Eğer sık sık kalp sıkışması, ağrılı sancılar yaşıyorsanız uzman ekiplerin bulunduğu bir sağlık kuruluşuna başvurmanızda fayda var. Genelde fazla yağlı et tüketimi yapan bireylerde kolesterol olma ihtimali yüksektir. Bunun yanı sıra kolesterol genetik bir rahatsızlıktır. Ailenizde daha önce yüksek kolesterol ile karşılaşan bireyler varsa sizde de kolesterol olma ihtimali yüksektir. Erken teşhis ve önlem kolesterol rahatsızlığında hayati önem taşımaktadır. İleri safhalarda kalp krizi riskiniz artabilir veya inme gibi ciddi bir hastalığa yakalanabilirsiniz. Bu yüzden kolesterol testlerini düzenli aralıklarla yaptırmanızda fayda vardır. Kolesterol eğer bilinçsiz insanlar tarafından ölçülürse doğru sonuçlar alamayabilir ve yanlış bir tedavi sürecine girebilirsiniz.
Ana başlıklar halinde ele alırsak iki farklı kolesterol çeşidi vardır. Bunlardan birisi iyi kolesterol bir diğeri ise kötü kolesterol olarak bilinmektedir. İyi kolesterol kanınızdaki kötü kolesterol seviyesini düşürmenize yardımcı olur. Kötü kolesterol ise kan dolaşımınızı tıkanmış damarlardan kaynaklı olarak yavaşlatarak kalp ritimlerinizde bozukluklara sebebiyet verir. İyi kolesterol HDL ve kötü kolesterol LDL olarak adlandırılmıştır. Eğer kanınızda kötü kolesterol miktarı yüksekse bir an önce bir tedavi sürecine girerek kolesterolle savaşmaya başlamanız gerekmektedir.
Başlarda gündelik yaşantınızda fazla bir zararını görmeyebilirsiniz. Fakat ilerleyen zamanlarda düzenli yaptığınız işleri yaparken zorlanmaya başlarsınız. İleri yaşlarda düzenli spor yapmadığınız taktirde kolesterol oranlarınızda yaşanan değişimlere engel olamazsınız. Bu durum bütün yaşam kalitenize zarar verebilir.
Kötü Kolesterol Nedir?
Kötü kolesterol damarlarınızda yağ ve kan pıhtılarının artmasına sebep olur. Atar damarlarınızın iç kısımlarında birikerek damarlarınızı sertleştirir. Bu damar sertleşmesine ateroskleroz ismi verilmektedir. Detaylı kan testlerinizde gördüğünüz LDL değerinin 130 ile 159 mg/dl değerleri arasında olması gerekmektedir. Eğer bu değerlerin üzerinde bir değer ile karşılaşırsanız kanınızda kötü kolesterol olduğu gerçeği ile karşı karşıya kalırsınız.
İyi Kolesterol Nedir?
İyi kolesterol vücudunuzun ve damarlarınızın sağlığı açısından yararlıdır. İyi kolesterol sayesinde kötü kolesterol partikülleri karaciğere gönderilerek parçalanır ve vücuttan atılır. Genel olarak HDL değeriniz 40 mg/dl ile 60mg/dl arasında olmalıdır. Bu değerin altında kaldığınızda kötü kolesterol yani LDL kanınızda artış göstererek sizi etkilemeye başlayacaktır. Eğer bahsettiğimiz değerlerin üzerinde HDL partikülüne sahipseniz bu durumda vücudunuz için zamanla sorun teşkil etmeye başlayacaktır.
Kolesterol Testi Nasıl Yapılır?
Doktorunuzdan aldığınız randevunun ardından gerekli örnekleri vermeden önce 9 ile 12 saat arasında aç kalmalı ve testi aç şekilde yaptırmalısınız. Ardından sağlık kuruluşuna giderek kan örneklerinizi verebilirsiniz. Kolunuzdan alınacak olan kan ile gerekli değerleri gözlemlemek kolaydır. Eğer açlık kuralına uymazsanız doğru sonuçlar elde etme ihtimaliniz düşecektir. Bunun yanı sıra sadece genel kolesterol ölçümünüzü yaptırmış olursunuz. Özellikle LDL değerleri yanlış çıkacaktır.
Gerekli testlerin ardından doktorunuzun vereceği tavsiyelere uyarak düzenli beslenme alışkanlığı ve düzenli spor yapma alışkanlığı kazanmak zorundasınız. Vücudunuzdaki HDLmiktarını artırarak kolesterolle mücadele edebilirsiniz.