Siyaset

Kontrgerilla Nedir?

Kontrgerilla nedir? Kontrgerilla ne demek? Kontrgerilla neye denir? Bu yazımızda kısaca kontrgerilladan bahsedeceğiz. 

Kontrgerilla Nedir? 

Kontrgerilla, devletin çeşitli örgüt ve kurumlarla gayriresmi bir şekilde mücadele etmek için el altından kurmuş olduğu paramiliter güçlere verilen isimdir. Her ne kadar resmiyet kazanması “etik” olarak yanlış sayılsa da kontrgerilla, pek çok devlet tarafından kullanılan ve kurulan önemli güçlerin başında geliyor. 

Devletler, kendileri için zararlı olan ve menfaatleri aleyhine hareket eden örgüt, kurum ve kuruluşlarla mücadelede kendi kolluk kuvvetlerini ve kendi resmî güçlerini kullanmak yerine gayriresmi bir oluşumla mücadele etme yoluna gider. Burada ahlaki açıdan bir yanlış söz konusu olabilir. Neden? 

Devleti temsil ettiği varsayılan bir oluşumun faaliyetleri, bazı durumlarda devletle bağdaşmayabilir. Kontrgerilla, devletle değil hükumetlerle çalıştığı için birer maşa olarak kullanılırlar ve işleri sona erdiğinde lağvedilirler. 

Kontrgerilla, Türk siyasi tarihinde pek çok lider tarafından tartışma konusu olmuş ve pek çokları tarafından sıkça gündeme getirilmiştir. 

Kontrgerilla hakkında çelişkili ve birbirini tutmayan ifadelere yer veren üç liderin konuşmaları şu şekildedir. Bülent Ecevit: 

“Kontrgerilla adlı örgütün bu resmi görüntülü fakat gayri resmi örgütün niteliği ve amacı üzerindeki örtü kaldırılmamıştır”

26 eylül 1973, CHP Genel Başkanı

“Kontrgerilladan hesap soracağız”

1973 seçimleri öncesi Giresun konuşması, CHP genel başkanı

“Yaptığım araştırmaya göre Türkiye’de devletçe düzenlenmiş kontrgerilla resmen yoktur. Yani kontrgerilla devletin güvenlik kuvvetleri arasında yoktur”

3 şubat 1978, Başbakan

“Ben böyle bir örgütün varlığını ilk açıklamış politikacıyım. Ve bunun bedeli olarak da ben ve eşim, birkaç suikast girişimi ile karşılaşmıştık. Ama onları göze aldık ve almak gerekiyordu. Bugün bu soruna daha rahatlıkla çözüm getirilebilir. Yeter ki, o siyasi irade gösterilsin”

6 aralık 1992, DSP Genel Başkanı, Muhalefet Lideri

Süleyman Demirel de tıpkı Bülent Ecevit gibi kontrgerilla hakkında çelişkili ve birbirini tutmayan ifadeler sarf etmiş. Bakalım ne demiş? 

“Hükumetin başını kontrgerillanın ne olduğunu ve nereye bağlı olduğunu açıklamaya davet ediyorum. Türkiye’de kontrgerilla diye bir teşkilat var mıdır? Varsa böyle bir teşkilat iddia edildiği gibi cinayet şebekesi midir? İşlenen bu cinayetlerin hangisinin bu teşkilatla ilgisi vardır? varlığı iddia edilen kontrgerilla teşkilatı eğer mevcutsa kimler kurmuştur? kimler yürütmüştür? Ve kimlerden emir almaktadır?” 

1 şubat 1978, AP genel başkanı, Ana Muhalefet Partisi Lideri

“Hukuk devletinde bu tür örgütlere yer yoktur. Parlamento’nun bu toplumsal tehlikeye, hukuk dışılığa ve devlet içindeki bu gizli örgütlenmeye karşı çıkması bir görev haline gelmiştir… çünkü en başta TBMM töhmet altına girmiştir. Türkiye cumhuriyeti devleti cinayet işleyen bir devlet imajı ile Türk halkının önünde duramaz. savcılar ne güne duruyor?”

24 kasım 1990, DYP Genel Başkanı, Ana Muhalefet Lideri

“Kontrgerilla tartışması kadar Türkiye’de havanda su dövülen bir konu yoktur. Deniyor ki, araştıralım. O zaman her şeyi araştıralım, yarın güneş doğacak mı diye araştıralım”

24 şubat 1993, Başbakan

Erdal İnönü de yine Süleyman Demirel ve Bülent Ecevit gibi kontrgerilla hakkında çelişkili ve birbirini tutmayan ifadelere yer veren liderlerden biri. Erdal İnönü neler demişti? 

“Ülkemizde de benzer olayların yaşandığı, benzer örgütlerin politikaya karıştığı, şiddet eylemlerinde rol aldığı, hatta yönlendirildiğine ilişkin yoğun kuşku ve iddiaların zaman yitirilmeden açıklığa çıkarılmasında ısrarlıyız. bu nedenle konunun TBMM’de ve en üst düzeyde ele alınarak aydınlığa çıkarılması ulusal geleceğimizin ve demokrasimizin olumsuz gelişmelerden korunması için kalıcı önlemlerin geliştirilmesini sağlamak amacıyla grup yönetimimiz gerekli girişimleri başlatacaktır.”

21 kasım 1990, shp genel başkanı, ana muhalefet partisi lideri

“Başbakan yardımcısı SHP genel başkanı Erdal İnönü başkanlığında toplanan grup yönetim kurulu, SHP milletvekilleri tarafından hazırlanan kontrgerilla konusunda meclis araştırması açılmasını içeren önergeye onay vermedi”

11 şubat 1993, Cumhuriyet Gazetesi

“Kontrgerilla tartışmaları iktidar ortaklığımızı tehlikeye atar”

12 şubat 1993, Başkan Yardımcısı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.