Ekonomi

Kredi Çekince Çıkan Banka Masrafları

Kredi kullanımı birçok kişinin nakit ihtiyacını karşılayan bir durumdur. Bankaların ve finans kuruluşlarının bireysel be ticari müşterilerine sunduğu birçok farklı kredi türü bulunmaktadır. Kredilerde faiz oranları yanı sıra masrafların da dikkate alınması gereklidir. Bankalar bu masrafları otomatik olarak kullanılan kredilerden tahsil eder. Bazı krediler de ise başvuru yapılıp onay gelmese de belirli masraflar otomatik olarak kredi başvuru sahibinden tahsil edilir. 

Kredi çekince çıkan banka masrafları olarak tek tek sıralamak gerekirse;- İhtiyaç ve araç kredilerinde ilk olarak %1 tutarlı dosta masrafı,- Konut kredilerinde kredi onayı olmasa da ekspertizmasrafı,- Konut kredileri onayı durumunda %2 dosya masrafı- Konut kredisi ise Dask, masrafı- Konut kredisi ise konut sigortası,- İhtiyaç kredisi ise hayat sigortası,- Hesap işletim ve ekstre gönderim ücreti,

Bankalar tüm bu masrafları müşterilerinden ilgili kredi içerisinden tahsil eder. Genellikle kredi başvuru onay kısmında kredi çekince çıkan banka masrafları belirtilir. Bu masraf bilgisine ilgili kredi başvuru sahibinin dikkat etmesi gereklidir. Masraf kısmında kullanıcının kabul etmesi için ilgili onay kısmı bulunur. Bu kabul sonrasında bankanın yapacağı tahsilata itiraz hakkı bulunmamaktadır. 

Dosya Masrafı: Kredi kullanımlarının hepsinde dosya masrafı söz konusudur. Özellikle bu masraf konut kredilerinde ve taşı kredilerinde ilgili tutar yüksek olması nedeni ile dosya masrafı da yüksektir. Genellikle bankaların bir çoğu dosya masraf tutarını %1 olarak belirler. Örnek olarak 250.000,00TL tutarında bir kredi kullanımı söz konusu ise 2.500,00TL tutarında dosya masrafı tahsil edilir. Dosya masraf tutarı kredi başvuru sahibine kredi başvurusu formunda belirtilir. Bu başvuru kabulü sonrasında ilgili masraf kabul edilmiştir. 

Konut Kredisi Masrafları 

Konut kredisi günümüzde ev sahibi olmak isteyen birçok kişinin başvurduğu kredi türlerinden biridir. Fakat kont kredisinde söz konusu masraflar diğer kredi türlerinden çok yüksektir. İçeriğinde ilgili konuta ait ekspertiz masrafı da olması nedeni masraf artar. Bu masraf kredi onaylanmasa da ilgili rapor hazırlandığından dolayı bankaya ödenmek zorundadır. Bunun yanında birçok banka %1 veya %2 oranın konut kredisi dosya masrafı tahsil etmektedir. Mutlaka konut kredisi başvurularında masraf bilgilerinin incelenmesi gereklidir. Bankalar arasında bu masraflarda değişiklikler olduğu bilinmelidir. Kullanılacak kredinin türüne göre değişiklik göstermesine rağmen kredi çekince çıkan banka masrafları incelenerek kredi başvurusu yapmak gereklidir. Bu konuda banka şube personellerinden ayrıntılı bilgi almak doğru olacaktır. 

İpotek Tahsis Ücreti: Kredi kullanımları arasında yer alan konut kredisinde ipotek tahsis ücreti konut kredisi onayı sonrasında alınan masraflardan biridir. Satın alınacak evin ipotek işlemleri sırasında alınan bu masraf oldukça düşük bir tutardır.

İpotek Fekki Ücret: Konut kredisi masraflarından biri olan ipotek fekki ücreti hem konut kredisinde hem de taşıt kredisinde kullanılır. Teminatlı kredilerde ipoteğin kaldırılması için evrak masrafının adı genellikle fekki ücrettir. Bu ücret bazı bankalarda uygulanmamaktadır. 

Hesap İşletim ve Ekstre Gönderim Ücreti: Kredi kullanımlarında oluşturulan kredi hesaplarına belirli bir hesap işletim ücreti uygulanır. Aynı zamanda hesap sahibine belirli aralıklarla ulaştırılan ekstre içinde bankalar hesap sahibinden masraf tahsil eder. 

Kaynak: https://www.bankalar.org/krediler/

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.