Düşünce

Kuyumcu Titizliği

Kuyumcu titizliğinde olmalı her meslek erbabı. Kuyumcu titizliğinde sözcük seçmeli şair, kuyumcu titizliğinde görevini yapmalı örneğin bir avukat ve kuyumcu titizliğinde muayene etmeli doktor hastasını. Kuyumcu titizliği bir mesleğin dayanak noktası olmalı ve her meslekten insanlar hassasiyetlerine kuyumcular kadar dikkat etmeli.

Yozlaşma sonucu, her meslek grubunda veya devlet-özel kurumlarında düzensiz ilerleme, titizliği arka plana itmiştir. Mesela bir dönerci dükkanı dönerlerini satarken bir titizlik içinde satmıyor ya da bir iş adamı girdiği ihalelere veya insan kaynakları görevlileri iş alımına neredeyse sıfır titizlik içinde yaklaşıyorlar. Bu baştan savma hareketler kurumların ve markaların; mesleklerin ve alt dalların baştan sona kadar herhangi bir kurala bağlı kalmadan ilerlemesi anlamına geliyor.

Kuyumcu titizliği, mesleğini yaparken ince davranmak, dikkatli olmak demektir. Kuyumcu neden titiz davranır? Çünkü kuyumcunun işi gramla, hatta miligramlarladır. Para kazanması için dikkatli davranması gerekir. Dikkatli davranmadığı zaman kazanacağı para azalır. Her meslek böyle olmuyor hatta kuyumculuk dışında hassasiyetin yüksek olduğu meslek grubu hayli az. Mesela bilim adamları gibi. Çünkü onlar da hassas davranmak zorundalar; bir sonuca tam anlamıyla varabilmek için.

Yazarlar ve şairlerimizde de bu eksiklik hayli var. Kuyumcu titizliği yazar ve şairlerde nedir? İlk önce şair ve yazar söylenmemiş olanı söylemeli ya da söylenmiş olan şeyi bambaşka bir yorumla tekrar sunabilmelidir. Onun dışında şair ve yazarın sokak aralarında konuşan sıradan, günlük insanlardan ne farkı olabilir? Kelimelerin dikkatli seçilmemesi, vurgunun sıradan yerlerde ya da oldukça alakasız yerlerde yapılması bir eksikliktir; kuyumcu titizliği eksikliği.

Aynı zamanda, siyasetçilerin de oldukça eksik oldukları bir nokta. Zihinsel yavanlık ve durgunluk oldukça fazla. Titizlik ve üzerinde durma denilen bir iş adabı yok; sadece siyasette değil yukarıda belirttiğim gibi nerdeyse her alanda.

Üstünkörü, yapmış olayım diye yapılmış birtakım işler ve bu işler üzerinden yaşamını idame ettirmeye çalışan birçok meslek grubu var. Mesela devlet memurları. İşlevleri nedir? Tabi görevini hakkıyla yapan devlet memurlarını bu tanımın dışında tutmak gerekir. Fakat ekseriyetle devlet memurları “titizlik” ve “mesuliyet” kavramlarından oldukça uzak. Devlete yerleştikten sonra ne meslekte iyi olma, ne ileri gitme ne de kendini geliştirme var. Bu biraz da devletin daha az sorumluluk vaat etmesinden kaynaklanıyor.

Sözün kısası titizlik her yerde elzem bir davranıştır. Özellikle meslek gruplarında, kurumlarda ve markalarda olmazsa olmaz bir kavramdır. Bir hizmete, ürüne veya servise yeterince “titizlik” içinde yaklaşmadığınız zaman kısa veya uzun vadede o işi kaybedebilirsiniz. O yüzden mesela insanın ilk iş gününün heyecanını sürekli içinde yaşaması gerekir; her meslek sahibi insanın bunun bilincinde olması lazımdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.