Ekonomi

Mağazada Depocu Olarak Çalışmak

Mağazaların satış danışmanları, kasa sorumlusu, şef ve görsel sorumlusu gibi temel çalışanlarının yanı sıra depocu olarak çalışan personeli de bulunmaktadır. Bu yazımızda depocu nedir? Çalışma koşulları, ücretleri ve imkanları nelerdir? Bu gibi sorulara yanıt vermeye çalışacağız. İlk önce depocu nedir sorusundan başlayalım.

Depocu Nedir?

Depocu, mağazaya genellikle sabah saatlerinde koliler halinde gelen sevkiyatları açıp, alarmlarını yapıp ait oldukları reyonlara veren/dağıtan personellerdir. Depocu olarak çalışan personeller, kolilerin içinden çıkan ürünleri, ilk başta reyon ve depo olmak üzere ikiye ayırır. Daha sonra reyona verilecek ürünlerin etiket kontrolünü, alarmlamasını ve genel kontrolünü yaptıktan sonra ürünleri belirli bir yere bırakır ve reyon görevlileri, eşyalarını oradan alırlar.

Çalışma Koşulları

Depocuların çalışma koşulları, hemen hemen diğer mağaza personelleri gibi ağırdır. Depodan sorumludurlar ve reyonda eksik olan ürünlerin çıkışını yaparlar. Genelde kendilerine belirlenen alandan dışarı çıkmazlar ve tüm işleri mağazaların depo kısmındadır.

Satış danışmanları gibi müşterilerle ilgilenmek zorunda değillerdir. Tek işleri, reyona çıkacak ürünlerin çıkış işlemlerini yapmaktır.

Çalışma Saatleri

Depocu personeller de Part-Time ve Full-Time olmak üzere ikiye ayrılır. Genelde mağazalar, depo personellerini Full-Time olarak işe alırlar ve bazen de Part-Time olarak işe aldıkları olur.

Part-Time depocular, haftada 30 saat; Full-Time depocular haftada 45 saat çalışırlar.

Depo görevlileri, mağazaya genellikle diğer personellerden daha erken gelirler. Sabah gelen sevkiyatları, reyon görevlileri gelmeden depoya çekerler ve çıkış işlerini yapmaya başlarlar. Söz konusu erkek gelme, en fazla 1 saat öncedir.

Depocular (Full-Time) genelde sabah saat 9’da gelirler ve 5’te çıkarlar. Haftanın bir günü ise 9-21 ya da 10-21 çalışma vardiyası vardır.

Part-Time depo görevlileri içinse haftalık saatin dolması önemlidir. Part-Time’lar da genellikle 9-17 çalışırlar ama haftada 2-3 gün izinleri olur. Full-Time depo görevlilerinin haftada bir gün izinleri vardır.

Depo Görevlisi Ücretleri

Depo görevlileri, yine Part-Time ve Full-Time olmak üzere ikiye ayrıldığından aldıkları maaş da farklılık gösterebiliyor. Full-Time maaşı çok farklılık göstermese de Part-Time maaşları oldukça farklı olabiliyor. Örneğin Full-Time depo görevlileri, asgari ücret civarlarında bir maaş alırlarken, Part-Time depo görevlileri, 750-1200 TL arası bir ücret alabilirler. Örneğin Koton’da depo görevlisi Full-Time 1400 TL alırken Part-Time depo görevlisi 875 TL alır. Zara’da Part-Time depo görevlisi 1100 TL alırken, H&M’de Part-Time depo görevlisi yine 1000 TL civarında bir ücret alır.

Mağazada Depocu Olarak Çalışma İle İlgili Yorumlarım

Mağaza, hepimizin bildiği üzere, kapitalizmin doruklarda yaşandığı ve insan emeğinin en değersiz olduğu bir yer. Burada depocu olarak çalışmaksa ayrı bir zordur. Hiçbir zaman sevkiyatların ardı arkası kesilmez. Tam bitti dersiniz bir yenisi daha gelir. Özellikle Zara’da depocu olmak için oldukça hızlı olmalısınız.

Depo, her ne kadar yorucu durmasa mağazadaki en ağır yük, depoculardadır. Koli taşı indir, reyona ürün yetiştir, etiket kontrolü yap, alarmla derken akşama pestiliniz çıkar. Mümkünse eğer imkanınız ve lüksünüz/alternatifiniz varsa uzak durun, gelmeyin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.