Halkla İlişkiler

Markalar İçin Konumlandırma Neden Önemli? Konumlandırma Stratejileri Neler? Konumlandırma Yaparken Nelere Dikkat Etmeli?

Markalar ve kurumlar, şirket ve kuruluşlar için halkla ilişkiler alanında pek çok önemli konu var. İç iletişim, reklam stratejileri, medya uygulamaları gibi önem arz eden konular arasında “marka konumlandırması” oldukça önemli. Konumlandırma, marka ve kurumların itibar ve bilinirliği için son derece önemli bir konu. Kurumlar ve şirketler neden “konumlandırma” uğraşı içine girerler? Markalar için “konumlandırmanın önemi” nedir?

Konumlandırmanın tek bir açıklamasını yapacak olursak “tek bir kelimeye indirgenemeyen markalar enkaz olmaya mahkumdur“. Örneğin Apple’ı sadelik, Arçelik’i mutluluk, Audi’yi şıklık, Dove’u sağlık olarak tek bir kelimeye indirgeyebiliriz.

Konumlandırma, kurumsallaşmış markalar için son derece önemli. Uyguladığınız reklam taktikleri, medya planlamaları ve müşteri memnuniyeti gibi kriterlerle bir bütün haline gelen “marka ya da kurum”, tek bir kelimeyle açıklanabilecek konuma geldikten sonra kurumsallığını tamamlamış olur.

Marka ya da kurumunuzu nerede görüyorsunuz? Bu soru oldukça önemli. Sektörde sizle aynı işi yapan onlarca şirket olduğunu düşündüğünüzde bu soru daha da önemli bir hal alıyor. Örneğin yeni bir Alman otomobil markası sektöre girecek olsun. Taklit ederek bir başka Alman markasıyla kendini özdeşleştirebilir mi? Özdeşleştirse dahi bu başarıyı getirir mi?

Örneğin Alman otomobillerinin marka konumlandırmasana bakalım;

Mercedes: Klasik, spor araba sevmeyen fakat arabanın belirli bir ağırlığı olması gerektiğine inanan kullanıcı.

BMW: Spor seven, performans isteyen kullanıcı.

Audi: Şık. Spor ve klasiği bir arada bulmak isteyen fakat aynı zamanda şıklığı da elden bırakmayan kullanıcı.

Volkswagen: Performans ve şıklık istemeyen, ekonomik bir araç almak isteyen kullanıcı.

Mesela Türkiye’de faaliyet gösteren operatör şirketleri ve marka konumlandırmasına bakalım;

Turkcell: Kalite arayan ya da kaliteyi maliyetten daha fazla önemseyen kullanıcı tipi.

Vodafone: Kaliteden de maliyetten de çok üst düzey bir performans istemeyen, ekonomik kullanıcı tipi.

Türk Telekom: Maliyeti kaliteden daha fazla önemseyen kullanıcı tipi.

Türkiye’de faaliyet gösteren operatör şirketlerinin genel analizi şöyle;

Operatörler Arası Rekabet ve Rakamsal Değerler

Konumlandırma stratejileri, markaların akıbeti için önem arz eden halkla ilişkiler prensiplerinden biridir. Konumlandırma yaparken, rakiplerin mevcut ekonomik ve itibar durumları dikkate alınmalı. Bu konuda Red Ocean ve Blue Ocean yazısını okumanızı öneririm.

Red Ocean ve Blue Ocean Nedir?

Konumlandırma yaparken akılda kalıcılık oldukça önemli. Bir reklam ya da tanıtım yazısında adı geçen bir markanın ikinci kez duyulduğunda “akla gelmesi” gerekir. Reklamlarda kullanılan çekicilikler, marka konumlandırması açısından önemli.

Reklamların Olmazsa Olmazı: Reklam Çekicilikleri

Konumlandırma yaparken dikkat edilmesi gereken bir diğer husus konumlandırmanın periyodik olarak yapılması. Reklam ve argüman bombardımanı altında kalan müşteriler için “konumlandırma” intibası negatif olacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.