Halkla İlişkiler

İletişimci Nedir? Ne Yapar?

Bir iletişimcide olması gereken özellikler, her meslek grubunu düşündüğümüzde diğerlerinden ayırt edici özellikleri barındırması gerekir. İletişimcilerin işlerinin evvela insan ve söz olduğu unutulmamalıdır.

İletişimci Ne Yapar?

İletişimciler, sürekli bir şey inşa eden insanlardır. Güven inşa ederler, itibar inşa ederler ve sıklıkla kurum ya da şirket ile insanların arasında bir köprü görevini üstlenen kişilerdir. Onları iletişimci yapan en önemli özellik kurum ya da şirketin dilini, insanların anlayabileceği dile çevirmelerinde yatar.

İletişimcinin Özellikleri Nelerdir?

İletişimcileri, diğer meslek gruplarından ve üyelerinden ayıran bir diğer özellikler silsilesi de ana hatlarıyla kişiliklerinden veya kendine ait problem ve sorunlarından etkilenmemeleridir. Gerek öfkelerini, gerek cinselliklerini ve gerek de demode fikir veya düşüncelerini yine kendilerine olan güvenlerini yitirmeden bir başkasına sunabilir ve tüm bu sunumları yaparken kendi kişiliğine dair herhangi bir açık kapı bırakmazlar. Alain de Botton şöyle der: “İletişimciler net bir şekilde konuşabilirler çünkü kendi kabul edilebilirliklerine dair paha biçilemez bir algı geliştirmişlerdir. Kendilerini, doğru derecede sabır ve hayal gücü gösterirlerse, diğerlerinin iyi niyetine layık ya da onu kazanabilir olarak görecek kadar severler.”

Hikaye Yazmak

İletişimcileri diğer meslek gruplarından ayıran en temel noktalardan biri, her konu, kişi veya ürün üzerine hikaye yazmalarıdır. Hikaye yazabilirler çünkü herkes salt gerçekliği ve kuru bilgiyle bezenmiş gerçeklikleri okuma konusunda zayıftırlar. İnsanlar hikaye dinlemeyi sever ve iletişimcilerin esas görevleri ustaca hikaye yazmaktır. Örneğin Ülker, her çikolatası için ayrı bir hikaye yazar. Neden? Hem akılda kalır, hem sempatikleştirir.

Güven ve İtibar İnşa Ederler

Bir marka, kurum veya şirket için iletişimci, temel yapı taşlarından biridir. Esasında Halkla İlişkilerin asıl gayesine baktığımızda şu açık ifadeyi görüyoruz: “Bir şirket ya da kurumum imajı kötüyse imajını iyileştirmek, iyiyse imajı ulaşılmaz hale getirmek ve bunu yaparken güveni ve sadakati gerçekleştirmektir.” Böylece iletişimciler, hem güven, hem itibar, hem imaj, hem de sadakat inşa ederler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.