Edebiyat

Memduh Şevket Esendal’ın Otlakçı Kitabında Geçen Öyküler

Otlakçı, Memduh Şevket Esendal’ın en önemli öyküsü ve edebi kimliğini en güzel yansıtan eserlerinden biridir. Kitapta 25 öykü bulunmaktadır. Bunlardan biri olan ”Ev Ona Yakıştı” öyküsü, aynı zamanda bir başka eserinin de adıdır.

Otlakçı’da Geçen 25 Öykü

Gençlik: Genç evli bir kadının kocasına sadakatini anlatıyor.

Kayışı Çeken: Evi dırdır ve kalabalık olan bir adamın arkadaşına yakarışını anlatıyor, içki masasında.

Arabacı Ali: Arabacılık yapan ancak daha sonra afak öldürüp kaçak yaşayan birini anlatıyor.

Bir Eğlenti: Köy yerindeki içkili bir eğlenceyi anlatıyor. İçenlerden biri hafız.

Otlakçı: Sigarayı otlanan birisinin hikayesi.

Dövüş: Bir lirasını almaya çalışan zorbaya karşı bir çocuğun kavga etmesi ve kavgayı kazanmasını anlatıyor.

Mülahazat Hanesi: Ayaklanıp ücretlerini gündelik almaya çalışan işçileri ve bürokratik engelleri anlatıyor.

Köye Düşmüş: Köye tavuk yetiştirmek için gelen ancak köyün cehaletiyle şaşıp kalan bir İstanbul beyefendisini anlatır. Ağır eleştiri vardır halka.

Bir Kadının Mektubu: Savaş zamanı kaçakçılık yaparak geçinen bir adamın dürüst eşinin hikayesini anlatır.

İki Kadın: Mühendis ancak kumarcı bir adama varan sosyete kadının umduğunu bulamayıp amele katibi ile evlenmesi ve mesut olması.

Pazarlık: İstanbul’da bir depremde köprüde 500.000 kişinin olduğunu, minarelerin birbirine değdiğini anlatan adamın pazarlıkla sayıyı 5 bine düşürmesini anlatır.

İki Ana İki Kız: İlaç içmeyen çocuğuna zorla ilacı içermeye çalışan kadının hikayesi, zevkli.

Türbe: Halkın dini inançlarıyla oynayanları eleştirdiği öyküsüdür.

Haydar Beyin Sakalı: Valinin bir yemekte mühendis beyin suratına sinirlenmesi ve sakal bırakmasını önermesini anlattığı komik hikaye.

Söylüyor: Vagonda Anadolu ve Anadolu insanı ile ilgili tartışmaların yaşandığı ve dönemin yüksek zümresinin avama bakışını anlatan öykü.

Deli: Sinirlenip ihtiyar bir adamın kafasını kesen bir delinin hikayesini anlatır.

Yirmi Kuruş: Askere gidecek Halil İbrahim’in amelelikten kazandığı 20 kuruşu vermeyen ağası ve ücreti alma sürecini anlatır.

Bildim: Karşısındakinin sözlerini sürekli kesen bir kaymakamın bir hikayeyi doğru düzgün dinleyemene sürecini anlatır.

Seni Kahve Paklar: Kızına kuran okutmak isteyen ancak okuturken de döven “Enver Efendi” adlı birinin hikayesini, doktorla olan konuşmasını, dar ve kalın kafalı olup insanları eğitecek meziyette olamamasını anlatan öykü.

Ev Ona Yakıştı: Evi yıkık dökükken alan binbaşıya ucuza tuttuğu için içerlenen, mahalle baskısı ile evini gül bahçesine çeviren binbaşıyı evden ev sahibinin Kadir kıymet bilmez yeni ev sahibi ile serüvenini ve daha sonra da evi çok ucuz fiyatta binbaşıya satmasını anlatır.

Asılsız Bir Sözün Esası: Adam öldüren eniştesini valinin yanına çıkıp onunla konuşarak içerden aldırmayı düşünen cahil Anadolu köylüsünü anlatır.

Eşek: Eşeğini kaybeden bir köylünün oldukça komik durumlarını anlatan hikayesidir.

Hastanenin Yemek Tablası: Yemek tablalarını dökerek hastaları rahatsız eden ve başhekimi çileden çıkaran hastane isçilerini, cildiye doktorunun buna çare bulmasını ve okumuş kesimin avama bakışını anlatır.

Düğün Dönüşü: Bir düğün dönüşü eve yürüyerek giden bir ayyaşın yoldaki maceralarını, köpekle ve kendisiyle konuşmasını anlatan komik bir hikayedir.

İşin Bitti: Tarlasını sürerken alelacele jandarmalar tarafından komutana götülen, o kadar işinden gücünden olan ve sadece bir kişinin sağ mı ölü mü olduğunu öğrenmek için muhtarı ayaklarına kadar çağıran ve üstelik günlerce bekleten devlet görevlilerini anlatır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.