Düşünce

Ne Mutlu Türküm Diyene Sözünün Anlamı Nedir? Irkçılık mı?

Ne mutlu Türküm diyene sözünden ne anlıyorsunuz? Ne mutlu Türküm diyene anlamı nedir? Ne mutlu Türküm diyene ırkçılık mı? Atatürk’ün söylediği en güzide sözlerden biri olan “Ne mutlu Türküm diyene”, Türk bayrağının dalgalandığı her zaman hatırlanacak müthiş bir sözdür. Anlamı, manası okyanuslar kadar derindir. Bu yazımızda kısaca “Ne mutlu Türküm diyene” sözünden bahsedeceğiz. 

Ne mutlu Türk’üm diyene sözünün anlamına baktığımızda yüzeysel bir şekilde değerlendirmek mümkün değildir. Ne mutlu Türk’üm diyene sözünün Mustafa Kemal Atatürk tarafından söylendiği zamana bakıldığına Türkiye Cumhuriyeti’ni oluşturan unsurların geçmişte olduğu gibi pek çok parçadan oluştuğunu görürüz. 

Ne mutlu Türk’üm diyene sözü ise Türkiye Cumhuriyeti’ni oluşturan asli unsurları bir üst kimlikte toplayan bir sözdür. 

Rumlar, Çerkezler, Kürtler veya Lazlar, bu coğrafyaya farklı yerlerden gelmiş ve yüzyıllardır bu topraklarda yaşamış olabilirler fakat bu kimliklerinin üstünde bir “Türk” kimliği yer alır. 

Bu söz hakkında en çok tartışılan konulardan biri de “ırkçı bir söylem” olup olmadığıdır. “Ne mutlu Türk doğana” şeklinde bir söz olsaydı evet ırkçı bir sözdür diyebilirdik. Dolayısıyla buradan bakıldığında Ne mutlu Türk’üm diyene sözünün bir ırkçılık olmadığını görüyoruz. Türk ırkının üstünlüğüne veya diğer unsurların üstünde egemen olduğuna yönelik herhangi bir atıf yok. 

Anayamızda Türkiye devletinin resmî ideolojilerinden biri Atatürk milliyetçiliğidir. Milliyetçilik bu ülkenin resmi ideolojisi değildir ama Atatürk milliyetçiliği bu ülkenin resmî bir ideolojisidir. Atatürk’ün temelini attığı bu milliyetçilik çeşidinde ise ırkçılığa yer yoktur. Öte yandan Atatürk milliyetçiliğinin özeti de “Ne mutlu Türk’üm diyene” sözüdür.

Bu söz, ülkedeki azınlıkların görmezden gelinmesine karşı çıkar, kafatasçı bir milliyetçiliği reddeder, akılcı bir milliyetçiliği öngörür.

Bir kişi, Rum veya Ermeni; Gürcü veya Laz; Çerkes veya Nasturi olabilir ama Türkiye’de yaşayan insanların tek bir üst kimliği vardır: Türk kimliği. Bu kimlik, tüm unsurları kendi içinde kabul eder ama bu unsurların bir üst kimlik haline gelmesini ise reddeder.

Ne mutlu Türk’üm diyene sözü, Türkiye’deki tüm unsurları birleştirecek yegane sözdür. Yıllar önce söylenmiş bir söz olsa da bu, anlamını ve özünü kaybetmesine engel değildir. Yıllar geçse de hatırlanacak bir sözdür. Türk’üm demenin ayıplandığı, yasaklı kelimeler arasına girdiği bu günlerde haykırarak söylemekte fayda var: Ne mutlu Türk’üm diyene.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.