Düşünce

Tezattan Muhabbet Doğar

Tezattan muhabbet doğar; tezat kısaca muhabbeti koyulaştıran ve muhabbet malzemesi üretebilen bir farklılıktır. Farklılıklardan kaynaklanan düşünceler sizin başkalarıyla sohbetinizin devamını sağlayan bir inceliktir aslında.

Mesela iki insan düşünelim ve bu iki insanın zihinlerinin de aynı noktalarda birleştiklerini varsayalım. Şimdi bu iki insanın birbirleriyle konuşma süreleri ve konuşma yelpazeleri ne derece olur? Bir yerde tıkanır ve belirli bir süre sonra iş sadece onaya bağlanır. Kafa sallama hareketi ile konuşma devam eder.

Öte yandan başka bir durum düşünelim. Bu sefer iki insan olsun ve birbirleriyle tamamen zıt görüşte olmasalar bile belli derecede hayat görüşleri farklı olsun. Şimdi bu iki insanın birbirleriyle olan konuşmaları tıkanabilir mi? Oysa bu iki insanın birbirlerine anlatacakları o kadar çok şey vardır ki bitmez. Konu konuyu açar ve böylece tezattan muhabbet doğar.

Yalnız farklılıkların şöyle bir eksikliği vardır. Taban tabana zıt olan ve tartışma kültürünü bilmeyen. Birbirlerine üstünlükçü bir bakış açısıyla bakan insanların muhabbetti daha çok propagandaya dayalıdır. Fikir enjekte etme aşaması muhabbetin kötü bir cezasıdır. Ülkemizde farklı insanlarla konuşma veya tartışmada çekimser kalmanın verdiği büyük bir ön yargı var. Ya karşı tarafı etkileyerek kendi yanına çekmeli ya da karşısındaki kişi onu etkileyerek tarafını değiştirmelidir. Ülkemizdeki tartışma ve karşıt görüşlü insanlarla konuşmanın temel felsefesi budur. Halbuki ilişkilerde değiştirmeye yönelik çabalar sadece ilişkiyi tahrip etmeye yol açar.

Tezat, zıttan gelir. Zıt olan kutuplar birbirini çeker. Böylece insanlar daha çok muhabbet etme ihtiyacı hissederler. Fakat işin temel amacı değiştirme veya propaganda olduğunda tezat sıklıkla ölümcül olabiliyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.