Eğitim

Psikososyal Gelişim Kuramı Nedir?

Çocuk yetiştirmenin ne kadar meşakkatli ve ciddi bir iş olduğunu bilmeden sadece onun temel ihtiyaçlarını karşılayarak yetiştirdiğimiz de ileride sosyal yapısı bozuk olan bir toplumun küçük tuğlalarını oluşturacağımız dan bir haber oluruz Elbette sevgi ve şefkatle adımlarımızı atmamız lazım Lakin bunun yanında nasıl çocuk yetiştirilir çocuk gelişim sürecinde hangi evrelerden geçer ona nasıl destek olabilirim sorularını kendimize sormalıyız yalnızca pedallı bir kere çevir tip elimizi ayağımızı çekmeme diye bu konuda bizlere yardımcı olan psikososyal gelişim kuramına gelin birlikte göz atalım psikososyal gelişim kuramını Erik Erikson geliştirmiştir.

Psiko-Sosyal: “Psikoloji” ve “sosyal” kelimelerinin birleşiminden oluşan bu tanım, insanın çevre faktörlerinden etkilenen ve ruhsal açıdan çeşitli evrelere ayrılan yaşamını ifade eder.

Eğer hiç Ericsson bir psikolog olup Gelişim Psikolojisi ve psiko-analist alanlarında çalışmalar yapıştır ona göre bir bireyin sağlıklı bir ruha sahip olabilmesi için 8 evreden geçmesi lazımdır Bu 8 evrenin her bir evresine ne kadar sağlıklı atlatabilir seç bir sonraki evreye o kadar donanımlı geçebileceğimiz i söylemiştir yani her bir evredeki gelişimi tamamladıktan sonra bir diğer evreye atladığımızda geri dönüp bakmayıp sağlıklı bir şekilde her şey bir ölçü halinde ilerleyecektir. Psiko-sosyal gelişim evrelerinde ergenlik dönemi oldukça önemli bir evredir.

1- Temel güvene karşı güvensizlik (0-1)

Oral dönemdir bebeğin Ağız yoluyla tadarak öğrenme evresidir ihtiyaçları güvenle karşılanan bebek ileri evrelerde daha güvenli ve daha umutlu öz güveni yüksek olurlar bu evrede çocuğun ihtiyaçlarının sevgi ve şefkat ile karşılanması çocuğun umutlu öz güveni yüksek bir birey haline gelmesine sağlar Aksi halde İleri evrelerde çocuk İçine kapanık karamsar bir birey olur

2- Özerkliğe karşı utanç- Kuşku (1-3)

Anal dönemdir çocuğun bağırsak ve kas kontrolü ne öğrendiği evredir bu evrede tuvalet eğitiminin ne kadar önemli olduğunu görmekteyiz. Çocuğu korkutan, tehdit eden, aşırı baskı uygulayan bir tuvalet eğitimi asla doğru değildir.

Bununla beraber, aşırı koruyucu davranışların da çocukların kendi davranışlarını, kendi isteğiyle kontrol etmesini engellediği biliniyor. Ebeveynlerin bu gibi hatalı davranışları, çocuğun ileri bir zamanda utangaç ve şüpheci bir birey olmasına neden olabiliyor.

Yetişkin insanlarda daha sıklıkla görülen komplekslerin birçoğu anal dönem çevresinde yaşadıkları sorunlardan kaynaklanmaktadır. Örnek vermek gerekirse, insanlara şüpheci bir gözle bakan veya kullanıldığını ya da birileri tarafından yönetildiğini düşünen, mükemmeliyetçi ve kuralcı kişiler bu dönemdeki bazı sorunlardan dolayı bu özelliklere sahiptir. Erik Erikson’un psiko-sosyal gelişim kuramına göre bu tür davranışların temelinde 2.evrede (1-3 yaş arası) yaşanan problemlerin etkisi vardır.

Psikososyal Gelişim Kuramı ile İlgili Aramalar

Google’da psikososyal gelişim kuramı ile ilgili arama yapan kullanıcılar aynı zamanda şunları da aradı; erikson psikososyal gelişim kuramı örnekleri erikson psikososyal gelişim kuramı pdf psikososyal gelişim kuramı kpss erikson psikososyal gelişim kuramı slayt erikson psikososyal gelişim kuramı soruları eriksonun psikososyal kuramı evreleri psikoseksüel gelişim kuramı psikososyal nedir vikipedi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.