Halkla İlişkiler

Radyo Türleri Nelerdir?

Özellikle 1920 ve 1980 yılları arasında kitle iletişim aracı olarak oldukça işlevsel bir göreve sahip olan radyo, şu anda televizyon ve gazeteden sonra en yaygın kitle iletişim aracı. Radyolar da tıpkı televizyon kanalları ve gazete türleri gibi görevlerine göre farklılık gösterebiliyor. Radyo yayıncılığı, yayının yapıldığı lokasyon ve yayın amacına bağlı olarak şöyle sınıflandırabiliriz.

Uluslararası Radyo:

Genel özellikte olan bir radyo türüdür. Yayınların hedef kitlesi diğer yayınlara göre daha az belirgin bir yapıdadır.

Ulusal Radyo:

Rakipleri olan ve sürekli rekabet halindeki genel radyolardır. Tümevarım ilkesinden yola çıkarak genele erişmeyi hedeflemek şartıyla genel ilgi alanını ülkenin tamamının oluşturduğu radyo türüdür.

Bölgesel Radyo:

Daha çok civar semt ve şehirler hakkında “hizmet” bilgisi sunan radyo türüdür.

Yerel Radyo:

Rahat bir konuşma biçiminin hakim olduğu fakat aşırı serbestliğe kaçmayan formattaki radyo türüdür. Serbestliğe kaçmaması konusuna özen gösterilmesi gerekir. Genellikle dinleyicilerin radyo programlarını yapan kişileri belirli bir iş ahlakı çerçevesine oturttuğu için bu çerçevenin dışına çıkmak dinleyici için uygunsuz olacaktır. Dinleyici radyoda her zaman profesyonel bir iş yapıldığı algısını taşır. Öte yandan yerel radyolarda din, kültür, etik, ahlak, civar semtlerdeki kültürel gelişmeler, müzik ve spor gibi geniş bir yelpazede yayın yapılır.

Ticari Radyo:

Belirli bir şablon ve tema üzerine kurulu olan ticari radyolarda asıl işlev haber ya da söz konusu programlardan çok verilen reklamlardır. Bu tip radyolarda haber yayınlarının reklamlarla “kırpılmasına” özen göstermek gerekir. Reklamların rastgele yayınlanması haberin zenginliği ve inandırıcılığı açısından radyoya ve habere zarar verecektir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.