Kelimeler

Raiyet Nedir? Ne Demek? Cümle İçi Kullanımı ve Kökeni

Raiyet nedir? Ne anlama geliyor? Daha önceki yazılarımda gündelik hayatta sıkça kullanılan veya kullanımı eskiyen çeşitli kelime, tabir, söz öbeği, deyim ve atasözlerinden söz etmiştik. Bu yazımızda ise kısaca “raiyet” kelimesinden, anlamından, kökeninden, cümle içi kullanımından ve kullanım alanlarından söz edeceğiz.

Raiyet Nedir? Ne Demek?

Raiyet, isim.

Bakma, gözetme, koruyup kollama, denetleme ve kontrol etme anlamlarına gelir. Aynı zamanda “çobanlık etme” gibi anlamlara da gelir.

Raiyet Kelimesinin Kökeni Nedir?

Raiyet kelimesi dilimize Arapçadan geçmiş bir sözcüktür. Yine aynı şekilde;

– Reaya
– Riayet

Gibi kelimeler de aynı kökten türemiş olan kelimelerdir. Osmanlı döneminde devletin halkı korumakla yükümlü olduğu görevlilere reaya, gözetilen ve korunanlara ise tebaa, yani tabi olan denirdi.

Raiyet Kelimesinin Kullanım Alanları Nelerdir?

Raiyet kelimesi, kullanımı eskiyen ve tedavülden kalkmış veya unutulmaya yüz tutmuş kelimeler arasındadır. Genellikle -etmek yardımcı fiiliyle kullanılır.

Raiyet Kelimesinin Cümle İçi Kullanımı

Şu kâinatta görünen mevsimlerin değişmesi gibi haşmetli icraat ve seyyaratın tayyare-misal hareketleri gibi azametli harekât ve Arzı insana beşik, Güneşi halka lâmba yapmak gibi dehşetli teshirat ve ölmüş, kurumuş Küre-i Arzı diriltmek, süslendirmek gibi geniş tahvilat gösteriyor ki: Perde arkasında böyle muazzam bir rububiyet var, muhteşem bir saltanatla hükmediyor. Böyle bir saltanat-ı rububiyet, kendine lâyık bir raiyet ister ve şayeste bir mazhar ister.

Bediüzzaman Said Nursî
Sözler, Bediüzzaman Said Nursî
Sayfa 73

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.