Hukuk

Saldırıya Son Verilmesi Davası Nedir?

Hukukta kişiliği dışa karşı koruyan dört dava bulunmaktadır. Bunlar; maddi ve manevi tazminat davaları, önleme davası, tespit davası ve saldırıya son verilmesi davasıdır. Daha önceki yazımızda tespit davasından ve tespit davasının hangi durumlarda açılacağından söz etmiştik. Bu yazımızda ise kısaca ”saldırıya son verilmesi davası” kavramından ve detaylarından söz edeceğiz.

Saldırıya Son Verilmesi Davası Nedir?

Herhangi bir kişinin kişilik haklarına karşı hukuk kurallarına aykırı bir saldırıda bulunulması ve saldırının devam etmekte olması gibi durumlarda açılabilecek olan dava, saldırıya son verilmesi davası yani men davasıdır. Saldırıya son verilmesi davasının diğer adı men davasıdır.

Saldırıya son verilmesi davası, meydana gelen ve dava açıldığı esnasında devam etmekte olan hukuka aykırı olan saldırılara karşı açılmaktadır. Zira bu dava ile ulaşılmak istenen amaç, kişilik haklarına karşı işlenmiş olan bir hukuki saldırıya son verilmesi ve bunun bir kez daha tekrarlanmasına mani olmaktır. Bu tanımdan yola çıkarsak, eski bir zamanda meydana gelmiş ve artık unutulmuş olan bir hukuka aykırı saldırıya son verilmesi söz konusu olamayacağı gibi ”saldırıya son verilmesi” davası açmanın da pratik bir faydası yoktur.

Örnek vermek gerekirse, herhangi bir kişi, bir fotoğrafçının kendi fotoğraflarını izni olmadan çektiğini ve fotoğraflarını sosyal medya hesabında paylaştığını görür veya bir kişinin kendi onur ve haysiyetini zedeleyen el ilanlarını dağıtmakta olduğunu görürse, saldırıya son verilmesi davası açabilir ve kendi kişilik haklarına yapılan bu saldırının sona erdirilmesi talebinde bulunabilir.

Şayet hakim bu dava sonucunda davacı, yani kişilik haklarına saldırıda bulunulan kişiyi haklı görürse davacının resminin fotoğrafçıya ait olan sosyal medya hesaplarından silinmesine ve fotoğrafçının bir daha söz konusu kişinin fotoğraflarını sosyal medya hesaplarında paylaşmamasına; dağıtılan el ilanlarının toplatılmasına ve bu el ilanlarının bir kez daha dağıtılmamasına dair karar verir.

Güncel bir örnek üzerinden gidersek, Sabire Meltem Banko adlı avukatın kişilik haklarına saldırıda bulunulduğunu iddia ettiği Ekşi Sözlük platformunda yer alan hakkındaki yazı, başlık ve entry’leri silme talebinde bulunabilir ve mahkeme de söz konusu kişiyi haklı bulması halinde platformdaki tüm yazı, başlık ve entry’ler silinir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.