Düşünce

Şans Faktörü Nedir?

Başarılı olmak için çalışmak ya da çok bilmek gerekmez çoğu zaman. Yeri geldiğinde şans faktörü, başarının en belirgin şartlarından biri olur. Bir hedefe ulaşmak ya da bir mevkiye sahip olmak için gayret ettiğinizde bu sizin elinizde olmayan bazı nedenlerden dolayı gerçekleşmez.

İnsan olarak hep neden sonuç eksenli düşünmek isteriz. Bir olayın sebebi olmalı ya da bir şey, onu harekete geçiren ya da doğuran bir sebebin olmasını bekleriz ama bizim kontrolümüz altında olmayan ya da bizden bağımsız hareket eden bir şeyler hep vardır. Örneğin diplomat olmak isteyen birisi çok çalışabilir çok öğrenebilir ve diplomat olmayı çok isteyebilir. Bu uğraşı onu, diplomat olmasının sadece şansını artırır. Kesinlik diye bir şey ifade etmez.

Sürekli olarak neden sonucu eksen almak şans faktörünü yok saymak demektir. Halbuki şans faktörü hayatımızın her alanında karşımıza çıkan, iyi ya da kötü seçimine gitmeksizin rastgele birilerini seçen bir olgudur. Şans kısaca her şey demektir. Ve dünyada dört tür insan vardır.

1-) Bilgisi olan; şansı olmayan insanlar

Bu insanlar için hayat çekilmezdir. Çok çalışırlar ama karşılığını çoğu zaman alamazlar.

2-) Bilgisi olmayan ama şansı olan insanlar

Bu insanlar içinse hayat her zaman bir kapı açar. Bir işten çıktığında diğer bir işe geçebilir ve kolay kolay sıkıntı çekmezler. Kısaca şans tarafından hep kollanırlar.

3-) Bilgisi olmayan aynı zamanda şansı da olmayan insanlar

Bu insanlar için zaten hayatın herhangi bir anlamı yoktur. Bilgisel anlamda zayıf kalır üstelik bir de şanssız olunca hiçbir işte başarılı olamaz ve kaybetmeye mahkum olurlar.

4-) Hem bilgisi hem de şansı olan insanlar

Bu insanlar sayıca çok az bir kesimi ifade ederler. Ve zaten biz bu insanları tarihin altın sayfalarında, üniversite kitaplarında ya da televizyon ekranlarında övülen, hatta övüle övüle bitirilemeyen insanlar olarak tanırız.

Kısaca şansınızın her daim sizinle senkronize hareket etmesi gerekir. Şansınızı bilginizle ya da tecrübenizle birleştirirseniz girdiğiniz çoğu işte başarılı olursunuz. Şansı artırmak beşeri olarak mümkün değildir. Sadece kaderin bazı kişilere çok, bazılarına hiç, bazılarına da serpiştirmiş olarak dağıttığı bir lütuftur. Kullanmak da bizim elimizdedir. En çok taktir edilmesi gereken insanlar ise şansı olmayan ama bilgisi, birikimi çok olan insanlardır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.