Halkla İlişkiler

Sansür Etik Midir?

Medya neden vardır? Medyayı insanlar ne için kullanır? Bu soruların cevabını önceki yazılarımda bulabilirsiniz. Geçtiğimiz günlerde meydana gelen ve halen de ülke gündemini meşgul eden bir konu halkında yazmak istiyorum: Sansür.

Medyanın insanların ‘merak’ ihtiyacını karşılamak için var olduğu genel geçer bir gerçektir. İhtiyaçları karşılama sürecinde gerçekleşen sansürler veya erişim engelleri ise iletişim hakkını zedeleyen bir unsur olarak karşımıza çıkıyor. Geçtiğimiz aylarda Türkiye’de VPN servislerinin yasaklanması gündem olmuştu. Yani erişimin kısıtlandığı platformlara ulaşımı yabancı ülkelerin kaynaklarını kullanarak sağlayan servisler ülkede yasaklanma tehlikesi geçirdi ve direkten döndü bu karar.

Kısacası sansürün de sansürü bir durum. Bilgiye erişmek ve insanlarda oluşan merak ihtiyacını karşılamak tüm medyanın ve son yıllarda özellikle artan sosyal medyanın ciddi bir sorumluluğu altındadır. İnsanlar doğru veya yanlış her türden bilgiye erişmek isterler. İnsanların erişmek istediği bilginin sağlanamaması durumunda sıkıntılar meydana gelir. Erişimi sağlayan kurum veya kişiler halkın nefretini kazanır.

Son günlerde artan gazeteci ve basın mensuplarının göz altına alınması, hapsolunması ya da uzaklaştırılması olayları zaten hassas olan bu konuyu daha da kırılgan hale getiriyor. Örneğin spor haberleri de bir ihtiyaçtır, magazin haberleri de veya siyasi ve gündem haberleri de bir ihtiyaçtır insanlar için. Üstelik yalan haber ya da asılsız haber dinleme ya da okuma da bir ihtiyaç haline gelmiştir. Bilgi kırıntıları dahi doğruya ulaşmak için bir kademe olarak değerlendirilirken topyekün bir şekilde internetin veya medyanın sansürlenmesi toplumun belirli bir kesimini rahatsız edecektir.

Sansürün elbette ki haklı tarafları bulunur. Örneğin halkı korkuya sevk edecek görsel veya videoların medya üzerinden halka teşhirini etik değerler çerçevesinde gözetmeyen kuruluşlar sansürlenebilir veya ülkenin geleceği için hayati önem taşıyan bazı belge veya dökümanların yine herhangi bir sosyal medya aracı üzerinden yayımı da sansüre tabi olabilir. Fakat sansür Meclis’te oylama yapılırken olmasın, sansür gündemdeki gelişmelerin akabinde olmasın, sansür yanlışı gizlemek, yanlış yapılmış olanı örtbas etmek için kullanılmasın. Tek temennim budur.

Hoşçakalın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.