Sağlık

Skolyoz Nedir?

     Sinsi bir hastalıktan bahsedelim mi? Ciddi boyutlara gelinceye değin kendisinden haberdar olamadığınız bir hastalık bu, ne mi? Skolyoz. Dışarıdan bakıldığında belli olmayan ilerki evrelerde fazlaca acı veren ve duruş bozuklukları gibi dışarıdan fark edilebilen belirtiler göstermektedir.
Skolyoz, (omurga eğriliği) omurganın, sağ ya da sol yana doğru eğrilmesi sonucu oluşan bir ortopedik sorundur. Genellikle ergenlik döneminde oluşur, tam olarak nedeni belirli değildir. Doğuştan olabildiği gibi, doğumdan sonraki gelişim sürecinde ya da ergenlik döneminde de sebebi bilinmeyen bir nedenle ortaya çıkabilir, omurga yapısının farklı yerlerinde görülebilmektedir. Genellikle ergenlik döneminde kızlarda görülür. Bebeklerden yetişkinlere kadar her yaştan kişiyi etkileyebilir, ancak çoğunlukla 10-15 yaşlarında başlar.

Skolyoz Belirtileri

-Kimi zaman hafif kimi zaman belirgin olarak görülebilen kavisli omurga.
-Sağa veya sola doğru eğilme.
-Omuzların düz olmaması sağ veya sol omuzun daha yukarıda olması.
-Kaburgaların bir tarafa doğru orantısız olması.

-Giysilerin bedene iyi oturmaması veya uymaması. Mesela eteğin bir kısmı uzunken bir kısmının kısa olması.

-Bel ve sırt ağrıları ve yeti kaybının olmasıdır.

Genellikle skolyoz kişinin, skolyoz olduğunu anlamazsınız, tabi ki ilerki evrelere gelmediği sürece. Hasta bel veya sırtındaki ağrılarının sebebinin dış etmenlerden kaynaklı olduğunu düşünür, ne zaman ki yukarıda ki belirtiler fark edilir o zaman bir hekime danışılır. Skolyoz için tüm durumlara uygulanabilecek doğru ve tek bir tedavi seçeneği yoktur. Skolyozun tanı aldığı yaş, eğriliğin yeri ve derecesi, skolyozu oluşturan sebepler, muayene bulguları ve radyolojik tetkiklerden alınan veriler dikkatlice incelenerek, skolyoz için yapılacak tedavi kişiselleştirilerek hastaya özgü şekilde uygulanmalıdır. Kemik gelişimi tamamlanmış olan çocuklarda, eğrilik sırtta 45, belde 35 dereceyi aşmadıkça cerrahi müdahaleye gerek duyulmuyor.

Skolyozun dereceleri vardır ve bu derecelere göre tedavi uygulanır. Bu dereceler de ki tedavi yöntemleri de çocuklarda ve erişkinlerde değişiklik gösterir. 20 derecenin altındaki eğriliklerde hasta yakından izlenir. Sırt ve bel skolyoz derecesi 20-40 derece arasında ve büyüme potansiyeli olan kişilerde korse tedavisi tercih edilebilir. Korse tedavisinde dereceye göre farklı korseler bulunmaktadır, korsenin yanlış verilmesi halinde olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir. Tabi ki yalnızca korse tedavisi etkili olmaz bunun yanında fizik tedavi uygulanır korse tedavisinin uzun sürmesi kasları tembelleştirebilir. Skolyozun derecesi 40 dereceden fazlaysa cerrahi işlem gerekmektedir. Yukarıda da belirttiğim gibi derecelerdeki tedavi yöntemleri de yaşa ve kemik gelişimine bağlı olarak değişiklik göstermektedir.
Peki ya skolyoz ameliyatı süreci nasıldır? Hekim hastanın gerekli işlemlerini yaptıktan sonra eğriliğin diğer yöntemlerle düzelmemesi üzerine cerrahi işleme başvurur. Uygun bir zamanda ameliyat günü ayarlanır. Ameliyattan bir gün önce hastaneye yatış işlemleri yapılır son röntgen çekilir, kan alınır. Ameliyat saatine göre yemek yenir ve su içilir. Hemşireniz ameliyat kıyafetlerinizi getirir tabi öncesinde doktorunuz ve ekibi sizin moralinizi yükseltmek için yanınıza gelir. Ameliyatın süresi, yerine ve derecesine göre değişiyor. Sonra uyanıyorsunuz ve ilk üç gün şiddetli ağrılarınız oluyor, kuvvetli ağrı kesiciler veriliyor. Üçüncü günden sonra ağrılarınız hafifliyor. Sonrasında uzun bir süre hekiminizle iletişim halinde olmanız gerekmektedir. Üç ay kadar hareketleriniz kısıtlanıyor, bu süreçte çevrenizdekilerin desteği oldukça önemli. 2 yıl takip ediliyorsunuz, yüzme, pilates ile düzenli egzersizler yapılmalısınız.

Şimdi sevgili skolyoz hastaları ilk önce baya canınız sıkılacak, Allahım neden ben diyeceksiniz kim bilir. İmtihan dünyasındayız ve hastalıklar bizler için büyük bir nimet evet aslında seçilmiş kişilerdensiniz. Hastalığınızı hafife almayın ve kendinize önem verin, siz kendinize değer vermedikçe kimseden değer beklemeyin. İnsanlar genel olarak sefada yanınızdayken cefada yok oluyor. Aileniz ve dostlarınıza sıkı sarılın ve her şeyin sizin elinizde olduğunu unutmayın. Doktorunuzun yapmanızı istediklerini düzenli olarak yapın, eğer ki cerrahi müdahale gerekse de hiçbir şey bitmiyor. Hatta yeni başlıyor, müthiş bir deneyim süreci başlıyor. Ameliyat videoları izlemeyin ve koca teyzelerimizin ahlayıp vahlamalarını duymamaya çalışın. Moralinizi yüksek tutmaya çalışın, kafanızı dağıtacak işlerle meşgul olun, aileniz ve dostlarınızla vakit geçirmeye çalışın. Korkularınızın endişelerinizin olması çok normal bunun içinde doktor seçiminiz çok önemli, gerçekten güvendiğiniz bir hekimle yola çıkın. Evet ameliyatın ilk üç günü keşke ameliyat olmasaydım diyebilirsiniz lakin sonrasında ameliyat öncesindeki ağrılarınızın çok çok hafiflemesiyle koca bir iyiki diyeceksiniz inşaAllah. Bu süreçte ailenizin değerini, hayatta aslında başarabileceğiniz çok şey olduğunu fark ediyorsunuz. Artık dış görünüşünüzde tuhaflık olmuyor, denge problemi yaşamıyor ve en güzeli boyunuz uzuyor.? Ameliyat sonrasında beslenmenize çok dikkat etmelisiniz, bağışıklığınız biraz düşecek ve hasta olma ihtimaliniz artacak ama dikkat ettiğiniz takdirde en aza düşürebilirsiniz. Bol bol yürüyüş yapın, egzersizlerinizi ve kontrollerini ihmal etmemeniz gerekiyor.

Bildiğim kadarıyla skolyoz hastalığını sizinle paylaşmak istedim. Fazla bilinmeyen bu hastalığın yaygınlaştığının farkında mısınız? Arada çocuklarınızın ve yakınlarınızın omurgasını takip edin ve eğrilik hissettiğiniz takdirde bir hekime başvurmanızı tavsiye ederim. Erken teşhisin önemli olduğunu unutmayın ve umutsuz olmayın. Dermansız bir derdiniz yoksa umut hep vardır. Ve ne olursa olsun tebessüm etmeyi ihmal etmeyin, her şey geçiyor siz yeteri ki isteyin ve umut edin.

Sağlıcakla kalın.?

2 thoughts on “Skolyoz Nedir?

  • Bilirkişi

    Güzel bilgilere deyinilmiş, ellerinize sağlık.

    Yanıtla
    • Elif Altun

      Beğendiğinize sevindim, teşekkür ediyorum.?

      Yanıtla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.