Otomobil

Soğukta Araba Neden Çalışmaz? (Detaylı Rehber)

Yazları keyifle kullandığınız arabanız sizler için kışın birer sabır sınavına dönüşebilir. Çünkü kullandığımız arabalarında mekanik aksamları ortam sıcaklığına göre çalışma şeklinde değişiklikler gösterebilir. Özellikle tüplü ve dizel araçlarda bu tarz bir sıkıntı ile daha çok karşılaşılmaktadır. Bu yakıt ısısı veya maddenin halinden kaynaklı bir problem olabilir. Örnek olarak mazot, benzinden daha kalın bir sıvı olduğu için soğuk havalarında etkisiyle borulardan geçişi zorlaşır. Bu yüzdende motora yakıt geç pompalandığı için aracın çalışma süresi değişkenlik gösterir.

Dizel Araba Soğukta Zor Çalışıyor

Bunun bir sebebinden yukarıda kısaca bahsetmiş olsak bile yine de bir servise aracınızı kontrol ettirmenizde fayda vardır.Bu duruma sebep olabilecek bir arıza ise ısıtma bujileridir. Araçlar hakkında bir bilgi sahibiyseniz dizel motorlarda ateşleme esnasında mazot sıkıştırılan havanın içine püskürtülerek ateşleme işlemi yapıldığını da bilirsiniz. Benzinli motorlarda karışım buji tarafından ateşlenmektedir. Bu yüzden benzinli motorlara göre dizel araçların silindirinin içerisindeki havanın sıcak olması gerekir. Eğer mazot ve bu hava sıcak değilse çalışma sürecinde gözle görülür değişiklikler meydana gelir. Isıtma bujilerinin görevi ise bu maddeleri sıcak duruma en kısa sürede getirmektir. 

Eğer bu gözle görülür süre farkını sizde gözlemliyorsanız yani araç soğuk havada geç çalışıyorsa ısıtma bujilerinin tamamı test edilmeli ve bozuk olan değiştirilmelidir. Bu uygulama aracınızın geç çalışma sorununa çözüm sağlayabilir. 

Soğuk Havalarda Marş Basmıyor

Eğer soğuk havalarda araç marşa basmıyorsa bir diğer arıza olan marş motoru arızası meydana gelmiş olabilir. Bu genelde marş motorunun kömürlerinin bitmesinden kaynaklı ortaya çıkan bir arıza türüdür. Bu arızada marş motorunuz akünün içerisinde bulunan yüksek miktardaki akımı üzerine çekmekte fakat akü içerisinde yeteri kadar güç olmadığı için araç marşa basamaz. Bu durumda akü değişikliği sorununuzu çözmeyecektir. Bunun yerine marş motorunu tamamen söktürerek gerekli tüm bakımları yaptırmanız gerekmektedir.

Sabah Soğukta Araba Çalışmıyor

Yukarıda bahsettiğimiz arıza çözümlerini uyguladınız fakat aracınız hala sabah soğukta çalışmıyorsa bir diğer arıza olan kompresör düşüklüğü arızası ile karşı karşıya kalmış olabilirsiniz. Bu durum kompresör segmanlarının aşınmış olmasından kaynaklanır. Bu sebeple hava silindirlerin içerisinde tam sıkışma sağlayamaz. Sıkıştırılan havanın yetersizliğinden dolayı aracınız ateşleme işlemini gerçekleştiremeyecektir. Bu arıza soğuk havalarda ve gün içerisindeki ilk çalışmalarda daha da sık görülmeye başlar. Servise götürüp bütün silindirlere ait kompresör ölçülmelidir. Gerekli ölçümlerin ardından eğer kompresör düşüklüğü tespit edilirse segman atılabilir veya arıza daha da ilerlediyse sıfırdan yeni bir motor yapılmalıdır. 

Yeni bir motor yaptırmak fazlasıyla maliyetli bir durum olsa da motora ait bütün arızaları gidererek aracınızı tekrar sevmenizi sağlayacaktır. Özellikle yaşı biraz ilerlemiş arabalarda bu uygulama zannedildiği kadar kötü bir durum yerine yapılması gereken bir işlemdir. Bu sayede aracınızı daha uzun yıllar kullanabilir ve eski performansına kavuşturabilirsiniz.

Soğuk havalarda çalışmayan veya geç çalışan aracınızın aküsünü kontrol ettirmenizde de fayda vardır. Özellikle dizel motorlar, benzinli motorlara göre aküden daha yüksek akım çekerler. Bu yüzden sabah soğukta çalışmayan aracınız yeterli enerjiyi aküden elde edemiyor olabilir. Benzinli araçlara göre akü daha çabuk zayıflayarak motorunuzun daha geç çalışmasına sebep olabilir. Bu durumda akünüzün güç değerlerini ölçtürerek gerektiği takdirde akü değişi yaptırmanız aracınızın sağlığı açısından fazlasıyla yararlı olacaktır.

Soğuk Havada LPG ‘li Araç Nasıl Çalıştırılır?

Soğuk havalarda lpg ‘li araçlarınız çalışmıyor veya geç çalışıyorsa bilinçsiz yapılan ayarların etkisini yaşıyor olabilirsiniz. Motorun soğuk olduğu durumlarda LPG beyni karbüratöre düşük basınç veya yüksek basınçta yakıt gönderimi yapabilir. Bu durumda aracın motoru boğularak çalışmamasına yol açar. Bunun yanı sıra lpg beyni bozulmuş veya kendisine tanınan ömrü doldurmuş olabilir. Bu arızalardan hangisinin meydana geldiğini ise en iyi lpg ustaları anlayabilir.

Lpg sistemine sahip araçlar benzin veya mazot yerine motora gaz püskürterek ateşleme yapılmasını sağlar. Diğer arızalar gibi lpg ‘li araçlarda da bujiler, akü ve marş dinamosunun sağlık durumları kontrol edilmelidir. Birçok marka araçta hava filtrelerine bağlı olan civalı bir hava kelebeği bulunmaktadır. Bu kelebek sayesinde havadaki sıcaklık ve nem oranı dikkate alınarak karbüratöre hava gönderilmektedir. Bu kelebek kapalı bir konumda bir vida vasıtası ile sabitlenmesi gerekmektedir. Sabitleme işlemleri yapılmazsa araba sabahları gazda çalışmıyor veya marşa basmıyor gibi sorunlar yaşamanız muhtemeldir.

Teknolojik Deli

Montaigne'e çıraklık yapıyordum, kovuldum. Biraz okuduktan sonra neden kovulduğumu anlayacaksınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.